Vogelkijkwand aan de Poldervaart wordt vervangen

20-01-2023 Nieuws Redactie

En dan kan je dit zien; foto: Paul Meuldijk - op de homepage: De wand wordt vernieuwd; foto: Natuurlijk Waterweg-Noord


SCHIEDAM - De vogelkijkwand bij de Poldervaart in Schiedam is in 2018 op initiatief van Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) gebouwd om verstoring van de nestelende ijsvogels te voorkomen. De wand wordt nu vervangen.

Belangstellenden stonden regelmatig volledig in het zicht van de ijsvogels pal aan de waterkant. Dit gaf veel verstoring, volgens KNNV. Na de bouw van de wilgentenen kijkwand door leden van KNNV heeft de ijsvogel de afgelopen jaren ongestoord kunnen broeden. In 2022 zijn zelfs drie legsels groot gebracht. Inmiddels is de wilgentenen kijkwand in zeer slechte staat, ondanks een eerdere renovatie. De kijkgaten zijn vergroot, takken zijn verwijderd en de takken die er nog wel zitten, zijn deels weggerot. Met een zaag zijn zelfs takken verwijderd. Om te voorkomen dat de ijsvogels in het nieuwe seizoen in 2023 niet meer tot broeden komen, is plaatsing van een nieuwe toekomstbestendige vogelkijkwand noodzakelijk. Een nieuwe kijkwand is niet alleen goed voor de ijsvogels maar ook voor belangstellende vogelaars, fotografen en passanten. In de regio is het echt een trekpleister geworden, zegt KNNV.

De KNNV heeft met een projectgroep het voortouw genomen om een nieuwe vogelkijkwand te realiseren. De Vogelbescherming heeft subsidie toegekend. Eind februari wordt de nieuwe en duurzame vogelkijkwand geplaatst. Vooral de ijsvogels zullen naar het idee van KNNV profijt hebben van deze vogelkijkwand.