De juf brengt het huiswerk thuis

17-03-2020 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM – De kleuters van De Vlinder in Schiedam-Noord werden gisteren en vandaag verrast met een tasje dat de juffrouwen zelf kwamen brengen.

Doel van de school met de tasjes: de kinderen toch op afstand onderwijs te geven.

“Met Carla Lansbergen en Lisette van Aken heb ik gisteren 75 tasjes gevuld voor de kinderen”, vertelt Jennifer Slee. Samen staan zij voor de groepen 1 en 2 van de school.

In de tasjes allerlei materialen waar de kleuters mee aan de slag kunnen. Slee somt op: “Vouwblaadjes, maar ook QR-codes voor filmpjes met een vouwinstructie; een kleurplaat; twee dobbelstenen om telspelletjes mee te doen; getalkaartjes tot en met 20, ook om spelletjes mee te doen.” Ook ingesloten een inlogcode voor Squla, zodat de kinderen met dat programma op de computer aan de slag kunnen. Verder een ‘praatplaat over de lente’. “Met daarbij uitleg voor ouders, over de vragen die ze kunnen stellen over de plaat, om zo de woordenschat van de kinderen uit te breiden.” Verder andere suggesties aan de ouders voor kleine taaloefeningen, bijvoorbeeld rijmen of een zin langer maken. “En het bolletje blauwe druifjes, dat ze hadden gepoot vorige week.”

Na het samenstellen van de tasjes was het aan de onderwijzeressen om deze ook bij de kinderen thuis te krijgen. Via het communicatieprogrammaatje Social Schools werd hun komst aangekondigd. “Gisteren zijn we de tasjes rond gaan brengen en hebben bij elk kind de tas aan de voordeur gehangen. Dat was af en toe best zoeken, je bent niet bekend in de buurt”, aldus de Vlaardingse Slee. De laatste tien tasjes werden vandaag bezorgd.

“We hebben de ouders gevraagd foto's te sturen van de kinderen aan het werk.” Die foto’s worden door de school geplaatst in klassenberichtjes die uitgaan. “Zo laten de kinderen aan elkaar zien waar ze mee bezig zijn en brengen ouders op nieuwe ideeën.” Het is ook een manier om contact te hebben met hun klasgenootjes.

Nu al stromen de reacties binnen, aldus Jennifer Slee. “Superveel positieve reacties. Veel ouders sturen foto's in van de kinderen die trots aan het werk zijn.” Een jongetje had samen met zijn moeder een woordweb gemaakt, met de letter N van nest. “Een ander kind was naar buiten geweest in het bos, daar moest hij goed opletten wat hij zag, want daarna mocht hij tekenen wat hij gezien had.”

De Vlinder gaat de komende tijd regelmatig berichten met een nieuwe opdrachten en suggesties versturen, ook als videoboodschap. Het bericht van vandaag luidde:

“Goedemorgen allemaal.
Weer een nieuwe dag om thuis aan de slag te gaan. We hebben al een paar foto's ontvangen van kinderen die met de spullen uit de tas of met Squla aan de gang zijn gegaan.
Vandaag is het dinsdag dus staat er ook gym op het programma. Dat komt goed uit want het is heerlijk weer om dat buiten even te doen.
Wellicht kun je in de tuin of op de stoep hinkelen, huppelen, springen met voeten bij elkaar, de wisselsprong doen.
Ook leuk om een hinkelspel op de tegels te tekenen en in de tegels te springen zonder de randen aan te raken, probeer het maar eens.
Wat ook heel knap zou zijn: touwtje springen, want dat was vorige keer best moeilijk.
En als je moe bent kun je uitrusten en een keer oefenen om veters te strikken.
Vandaag is het ook leuk om een boek te lezen, is je boek van de bieb al uit? Zo niet, kun je dat boek lezen, zo ja dan kun je op de site van de bieb verschillende boeken digitaal bekijken/ lezen.
Dat zijn de opdrachten voor vandaag. Natuurlijk kun je ook papa, mama, opa, oma helpen. Laat maar eens weten waar je allemaal mee bezig bent.
Tot morgen voor nog meer nieuws, we missen jullie wel hoor!
Een knuffel van ons.”

Op de foto hieronder staan Taner en zijn moeder, blij dat de juf het tasje kwam brengen.

Bekijk de foto'sGerelateerd