Denk: hoe de vandalen en dieven aan te pakken?

03-03-2021 Politiek Redactie


SCHIEDAM – Dogukan Ergin moet er nog eens goed over nadenken. Wat zal hij morgen doen?

Aan de ene kant is er zijn boosheid, aan de andere kant moeten de zaken ook niet erger gemaakt worden dan ze zijn. Dus wat te doen met de vandalen en dieven die de borden van Denk op de Schiedamse straten vernielen of weghalen?

Op de facebookpagina van Denk Schiedam wordt hen een ultimatum gesteld: meld je. Voor tien uur morgenochtend, want dan wordt de knoop doorgehakt: geven we de vernielers en jatmousen aan bij de politie of maken we hun identiteit bekend?

Want Denk weet van vijf mensen die het op de borden gemunt hadden wie het zijn. “Omdat ze op heterdaad zijn betrapt, of bijvoorbeeld omdat ze zo dom zijn om op facebook te zeggen dat ze de borden hebben weggehaald”, vertelt Ergin. Aanwijzingen dat het om een gecoördineerde actie gaat heeft hij niet.

In totaal een twintigtal borden heeft Denk moeten vervangen of opnieuw ophangen. Van de 250 die er zijn geplaatst in Schiedam – na een lang overleg met de gemeente, die zorgde voor een ontheffing voor plaatsing van de borden, volgens een precies stramien: een bord op een paal, dan de twee volgende palen overslaan.

Dat vervangen gebeurt door een ploeg vrijwilligers. “We hebben een rooster gemaakt voor deze herstelrondjes, tot na 17 maart.” Denk beschikt in Schiedam over een twintigtal vrijwilligers om dat te doen, en ook om na de verkiezingen de borden weer weg te halen. Er is nog een voorraad borden over – in Rotterdam zijn er vijfduizend geplaatst. “Maar ik vind het asociaal dat ze worden vernield, en ze kosten zeven, acht euro per stuk.”

Denk kreeg veel reacties op de borden, ‘voor 95 procent positief’. “Tot iemand die zei niet op Denk te zullen stemmen, maar respect te hebben voor onze aanpak, omdat hij niet van luie politiek houdt", aldus Ergin. Maar ook op de weerstand die nu blijkt op de bordencampagne had hij wel gerekend. Morgenochtend hakt hij een knoop door.