Categorieën

Service

Denk rekent op goed Schiedams verkiezingsresultaat in maart

Denk rekent op goed Schiedams verkiezingsresultaat in maart
Politiek

Denk rekent op goed Schiedams verkiezingsresultaat in maart

  • Redactie
  • 26-11-2017
  • Politiek
Denk rekent op goed Schiedams verkiezingsresultaat in maart

Presentatie van Denk in De Erker, met Kuzu links en Erdem in het midden

SCHIEDAM – De partij wil zijn zoals De Erker is: laagdrempelig en gastvrij. In het wijkgebouw in Schiedam-West presenteerde zich vanmiddag de nieuwste politieke partij van Schiedam, Denk.

Mahmut Erdem trok de vergelijking. Hij wordt – zoals door de 'politiek-watchers' in de stad verwacht – lijsttrekker van Denk. Zijn belangrijkste motto: 'Met zorg voor iedereen; blijf niet aan de kant staan, want iedereen telt mee'. Polarisatie, dat is het laatste dat Schiedam en Nederland nodig hebben, aldus Erdem. In die zin is het bericht dezer dagen dat de PVV zich in Schiedam bij de verkiezingen niet zal melden, een goed bericht. "Maar ik begreep dat enkele PVV-kandidaten zich aansluiten bij een nieuwe lokale partij en ik wens ze succes", aldus Erdem.

Denk wil zijn sterke Schiedamse stembusresultaat bij de Tweede Kamerverkiezingen te gelde maken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Net zoals het zich in nog zo'n vijftien Nederlandse steden kandideert voor de raad. In Rotterdam is dat nog niet zeker; de partij overlegt met de Rotterdamse partij Nida over een gezamenlijk optreden.

Denk scoorde bij de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen maart in Schiedam sterk. “Relatief het beste als je het landelijk bekijkt”, zo vertelde Tunaham Kuzu, aanvoerder van Denk in de Tweede Kamer, waar de partij sinds maart drie zetels heeft. Denk staat te boek als een sterk Turks gekleurde parti – en Schiedam kent een grote bevolkingsgroep met Turkse roots. Maar juist zo'n opmerking irriteert Kuzu: “We zijn allemaal Nederlands staatsburgers. Vele van onze ouders of opa's en oma's zijn vijftig jaar geleden naar dit land gekomen. We zijn trots op onze achtergrond, zoals Schiedammers trots zijn op Schiedam. En samen gaan we er het beste van maken.”

De nieuwe politie partij rekent in Schiedam op een dermate goed resultaat dat het zich in de nieuwe raadsperiode niet zal hoeven te beperken tot oppositie voeren. “Reëel is vijf zetels, zes wordt ons doel”, aldus Erdem. Bij de verkiezingen in 2014 kwam D66 in Schiedam als grootste partij uit de bus met vijf zetels, eenzelfde aantal als de iets kleinere PvdA.

Een van die vijf zetels werd ingenomen door Mahmut Erdem. In augustus zegde hij zijn lidmaatschap van de PvdA op, teleurgesteld. Zijn belangrijkste punt van kritiek: de partij stond burgerparticipatie voor, maar trok daar niet hard genoeg aan. “We luisterden wel, maar we deden te weinig”, zo vat hij het samen.

Zijn humeur is vandaag compleet anders: “Ik ben vereerd het geluid en de boodschap van Denk te mogen brengen.” Hij nodigt Schiedammers uit om zich te melden als vertegenwoordigers van de partij. Denk Schiedam bestaat nu nog uit een team 'van vijf enthousiaste doelgerichte mensen' die zich inspannen om de partij op te bouwen, aldus Erdem. Deze vijf zijn ook kandidaat om op de kandidatenlijst te komen. Erdem wil daar tenminste tien namen op hebben staan.

Kuzu: “We zijn op zoek naar volksvertegenwoordigers zoals ze bedoeld zijn. Mensen met feeling voor de stad, zorg voor de problemen en de uitdagingen die er in Schiedam zijn.” Belangrijk is volgens hem ook dat op de lijst de diversiteit terug te vinden is die Denk voorstaat. De landelijke Denk-voorman heeft zelf ook gevoel bij Schiedam. Als Maassluizer volgde hij de middelbare school op het Stedelijk Gymnasium in Groenoord.

Eind december, begin januari rekent Erdem erop het verkiezingsprogramma van de partij voor Schiedam te kunnen presenteren. Denk gaat 'ondernemers en invloedrijke Schiedammers' benaderen met de vraag wat zij van de partij verwachten. Midden januari moet er dan een eerste algemene ledenvergadering worden gehouden.

Een manifest met de belangrijkste standpunten van Denk in Schiedam is er daarom nog niet. Maar Erdem houdt vast aan het motto waar het een kleine vijf jaar geleden de politiek mee inging: geen Schiedammer mag aan de kant blijven staan. “Rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid.” In de maatschappij zijn verschillende groepen mensen ver van elkaar af komen te staan. “Er is weinig begrip. Wij willen leefwerelden dichter bij elkaar brengen”, aldus Kuzu.

Een reden waarom mensen van elkaar vervreemd zijn is volgens hem 'de splijtzwam die wordt georganiseerd in Den Haag'. “Waar mensen zeggen dat andere mensen hier niet thuis horen en waar gezegd wordt 'rot maar op' tegen mensen die hier liever niet meer zijn. Verwijdering tussen groepen die ontstaat waar politici zich willen profileren. Wij willen die kloof juist kleiner maken.”

Kuzu vertelde vanmiddag hoe hij recent op een terras op de Grote Markt belandde, tijdens een kleine reünie van een vriendengroep, en daar aan de praat raakte met 'een PVV-kiezer'. “Die zei: 'Ik vind het leuk dat ik je hier zie'. In die tien minuten dat we elkaar spraken gebeurde er wat. Ik begreep hem wat meer en hij mij.”

Rechtvaardigheid, begrip, dat zijn zaken die wereldwijd nodig zijn. Maar welke typisch Schiedamse problemen wil Denk aanpakken? Erdem noemt de Hoogstraat en zijn leegstand. “De tijd zoals die was, met drukke winkels, komt niet meer terug. Maar je zou in de binnenstad themagericht kunnen gaan werken en aan winkelpanden andere bestemmingen geven. Met een herkenbaar thema niches proberen te vinden en daar burgers in betrekken.”

Maar eerst verkiezingen, op 21 maart 2018. Als er iets is waar Erdem en Kuzu op rekenen dan is het hogere opkomst dan in 2014, toen de opkomst 42,6 procent was. “De teneur was dat steeds minder mensen gingen stemmen. De politiek lag onder vuur”, aldus Kuzu. “Ik ben er trots op dat veel mensen die nog nooit of lang niet hebben gestemd, zich weer gehoord wisten en bij de laatste verkiezingen wel hebben gestemd.”