Mirjam Maltha na zestien jaar opnieuw landskampioen

15-04-2019 Sport Redactie

Mirjam Maltha blij, centraal zittend, rechts van de beker; foto: Winanda van Zwamen


KORFBAL - Mirjam Maltha is na zestien jaar opnieuw landskampioen. Haar team Fortuna / Delta Logistiek won zaterdag de spannende korfbalfinale voor bijna tienduizend toeschouwers in de Ziggo Dome van PKC / SWKGroep.

Het moest ruim anderhalf decennium duren voor de 36-jarige geboren Schiedamse, begonnen bij SSC Harga en oud-international, haar tweede landstitel bemachtigde.

De ploeg van het trainersduo Korporaal en Folkerts elimineerde eerder TOP uit Sassenheim, dat de afgelopen drie jaar de korfbalfinale had gewonnen. Met vorig jaar Fortuna als verliezend finalist.

De wedstrijd was spannend en gelijk opgaand. Fortuna had moeite de korf te vinden, speelt sowieso een langzamer en verdedigender spel dan PKC, en kwam in de eerste helft uit op een schotpercentage van tien procent; aan de andere kant schoot voormalig international Richard Kunst wel met scherp. Via 5-7 en 9-11 hield PKC de overhand. Fortuna kneep dan ook de handen dicht voor de ruststand 10-11.

Na rust werd het 10-12, en 12-12. Het geloof op een goede afloop groeide bij Fortuna. PKC kwam niet meer op voorsprong. Sanne Alsem, twintig en jeugdinternational, zette met een strafworp Fortuna op voorsprong. Met de 18-16 herhaalde zij haar koele actie.

Kunst maakte nog de 16-16, maar het werd steeds duidelijk dat 'Delft' 'Papendrecht' in de greep had. Nik van der Steen wist met zijn zesde doelpunt van de middag (hij zou er daarna nog een maken) Fortuna voor te zetten, niet veel later vergrootte Fleur Hoek de marge tot drie. Olav van Wijngaarden bracht met nog anderhalve minuut op de klok de hoop bij PKC terug, maar Hoek schoot die een aanval later weer volledig aan duigen. Bij 21-19 floot de scheids voor het laatst af en was Fortuna na vijftien jaar weer landskampioen.Gerelateerd