Van den Hoogenband: 'Het ziet er goed uit voor Britt'

15-04-2021 Sport Redactie


TAFELTENNIS – Britt Eerland mag zich opmaken voor de reis naar Tokio. Zoveel viel gisteren wel op te maken uit de woorden van chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Hij was met Britt te gast bij Beau van Erven Dorens in diens programma op RTL 4. Daar ging het over de moeilijke weg die Eerland wacht om de spelen te halen. Want ook al haalde zij de internationale eis door het Olympisch kwalificatietoernooi te winnen, het Nederlands Olympisch Comité stelt een aanvullende norm en dat is een plaats op de ‘geschoonde’ – er mag immers maar een beperkt aantal Chinese speelsters naar Tokio – wereldranglijst bij de eerste zestien. Vorig jaar stond Eerland langdurig op zo’n plaats, maar recent niet meer. Dat zou betekenen: her en der toernooien spelen om punten voor de wereldranglijst te verdienen. Maar ja, Corona… Eerland vertelde ‘nog niet zeker te zijn’, maar wel vertrouwen te hebben dat het gaat lukken. “Ik kom steeds meer in de buurt, maar wil niet nog een jaar zulke spanningen meemaken als in het afgelopen jaar.”

Maar een van de meest succesvolle Nederlandse olympiërs ooit, kon gisteren die vrees wegnemen (ook al zei hij erbij dat hij ‘er niet over gaat’). “Het ziet er heel erg goed uit voor Britt”, meldde Van den Hoogenband voor een groot kijkerspubliek.

Schiedamse Britt reageerde alert: “Dat is fijn om te horen. Ik heb het kwalificatietoernooi drie weken geleden gewonnen en vanaf dat moment ga je zeggen: ‘en, mag ik al?’. Elke dag denk je: ‘mag ik nu dan?” “Het is als wachten tot de terrassen opengaan”, bracht Van Ervan Dorens in. “Ja, alleen nog veel erger”, aldus Eerland. “Het is fijn dat er nu contact is. In het begin, toen er geen contact was, denk je: ‘misschien mogen ze me niet’. Maar nu zijn we bezig om het te bespreken. Dat is fijn. Dan is er contact en de rest gaan we verder zien”, aldus de tafeltennisster.

Nou ja, verder zien: de enige uitkomst kan natuurlijk zijn dat Eerland naar Tokio mag. Zij verklapte gisteren al dat zij daar op straat herkend wordt, nu al.

Van den Hoogenband heeft Eerland er graag bij. Hij noemde haar wederom zijn ‘geheime wapen’, want in het olympisch dorp heeft. “Want in de lounge wil iedereen Britt uitdagen.”Gerelateerd