Bijna 38.000 euro voor Schiedamse kunst, voor Oekraïne

21-03-2022 Uit Redactie

Foto's via Margi Geerlinks, hier rechts op de foto


SCHIEDAM - Het fenomenale bedrag van 37.890 euro bracht de veiling op die Margi Geerlinks organiseerde ten bate van met name kinderen en jongeren in de Oekraïne.

Geerlinks, fotografe met een galerie op de Hoogstraat, werd het een week of twee te gek met de ellende die zij via de tv tot zich moest nemen. Zij besloot tot actie. Bevriende en niet-bevriende kunstenaars werd gevraagd een bijdrage te leveren in de vorm van een werk. Die werden afgelopen vrijdag geveild.

"Ik geniet nog na", zegt Geerlinks. Zij weet dat met het bedrag dat de veiling opbracht, veel kinderen lange tijd financieel kunnen worden ondersteund. Het geld wordt verdeeld via het Colmschate Oekraïne Contact (CUC), een organisatie die al ruim twintig jaar in het westen van Oekraïne projecten heeft lopen, met name gericht op het 'verbeteren van de woon- en leefomstandigheden van kinderen en jongeren'. Een kindertehuis in Nagy Dobrony en een school in Barkaszo zijn ondersteund. "Door deze relaties heeft CUC rechtstreeks contact met directie van het tehuis en de school waardoor wij heel goed weten wat hun behoefte is", zo meldt de organisatie, werkend vanuit Deventer. "Ook gaat hulp rechtstreeks via onze contacten naar hen toe waarbij iedere euro daar terecht komt." Volgens het CUC is er momenteel vooral behoefte aan geld om in de basisbehoeften te kunnen voorzien en vluchtelingen van elders uit het land op te kunnen vangen.  

Bij veilinghuis Vendu aan de Rotterdamse Kipstraat konden geïnteresseerd afgelopen week zo'n 150 werken van 120 kunstenaars bekijken en vrijdag uiteindelijk ook kopen. Ook de 'Schiedams'e kunstenaars Jacques Tange, Fenneke Hordijk, Sander Groen, Zhanhong Liao, Diet Wiegman, Inge Hoefnagel en anderen, samenwerkend in de stichting Kunst Werkt, brachten een of meer werken in. 

Ahmed Aboutaleb opende vrijdagmiddag de veiling, waar ook een delegatie uit Deventer bij aanwezig was. Gaande de avond liep 'de omzet' steeds verder op. Ook zeefdrukken van een speciaal voor deze actie ontworpen poster werden voor verkoop ter beschikking gesteld. "Overweldigend wat deze actie heeft opgeleverd en prachtig om te zien dat zo veel kunstenaars zich voor dit doel willen inzetten", aldus een vertegenwoordiger van het CUC. 
 
Geerlinks had de hoop uitgesproken zo'n twintigduizend euro op te halen, het werd dus ruim meer.

Bekijk de foto'sGerelateerd