Categorieën

Service

Schiedam 750 moet uit het hart komen van ons allemaal

Schiedam 750 moet uit het hart komen van ons allemaal
Uit

Schiedam 750 moet uit het hart komen van ons allemaal

  • Han van der Horst
  • 26-02-2023
  • Uit
Schiedam 750 moet uit het hart komen van ons allemaal

COLUMN - Vol verwachting betrad het publiek donderdagmiddag de Havenkerk waar Schiedam Partners een bijeenkomst had belegd om een terugblik te geven op 2022 en een vooruitblik naar de toekomst. Nu zouden we eindelijk te horen krijgen hoe de gemeente zich de viering van Schiedam 750 voorstelde. Dat viel tegen. Harrie Dechering, directeur-bestuurder van Schiedam Partners, legde verantwoording af over zijn beleid in de vorm van een langgerekte pitch, die was ingebed in enkele artistieke optredens. Over het stadsjubileum sprak hij nauwelijks. 

Nu zit Schiedam 750 in de portefeuille van wethouder Anouschka Biekman. Naar voren geroepen voor een kort interview, maakte ook zij er weinig woorden aan vuil. Zij meldde dat er binnenkort een plan van aanpak naar de raad gaat. Ook wordt er een kwartiermaker aangesteld.

Dat was alles.

Bijna tegelijkertijd publiceerde de gemeente een personeelsadvertentie over de kwartiermaker. Die kunt U hier lezen. Uit de teksst valt heel wat informatie te peuren waaraan Harrie Dechering en Anouschka Biekman in de Havenkerk niet toe kwamen.

De kwartiermaker moet een inclusief feest in de steigers zetten voor álle Schiedammers. Dit betekent dat het programma personen van elke etnische afkomst moet aanspreken. De trots op Schiedam dient te worden vergroot:

"We willen dat alle Schiedammers weten waar we in 2025 bij stilstaan, dat men meer kennis vergaart over de verhalen van de stad. We willen dat bewoners met plezier in Schiedam wonen en dat ze Schiedam als een levendige stad zien die veel op het gebied van kunst, cultuur, sport, recreatie, horeca, ondernemen en wonen te bieden heeft. Dat Schiedammers hierdoor trots kunnen zijn op hun stad en dit graag doorvertellen." 

De kwartiermaker zal op zoek gaan naar partijen die daaraan mee kunnen en willen werken. Het niveau van de wijken is daarbij van het grootste belang. En het is niet genoeg de usual suspects er bij te halen.

Op basis daarvan komt een concept programma van activiteiten tot stand. Dan kan fondsenwerving van start gaan. De centen worden ondergebracht bij een daartoe speciaal op te richten stichting. De kwartiermaker draagt de bestuursleden aan.

Deze stichting wordt dus een zeer machtige instantie want die bepaalt waar geld aan wordt besteed en wie over hoeveel de beschikking krijgt voor welke doeleinden.  

Dit alles heeft een goede en een kwade kant. De goede is dat de kwartiermaker opdracht krijgt daadwerkelijk de hele stad en alle inwoners bij de feestelijkheden te betrekken. Het risico zit hem in dat stichtingsbestuur. Deze structuur bergt het risico in zich dat het allemaal weer van boven naar beneden gaat, dat een stelletje bolleboffen bepaalt wie mee mag doen en wie niet. 

Ook bestaat het gevaar dat het inclusieve element wordt afgedekt met enig rappen, volksdans en vergelijkbare activiteiten, die aardig ogen op straat maar niet het hart raken van Schiedammers met wortels buiten onze polders. 

In het Indonesisch hebben ze twee woorden voor ontwikkeling: pembangunan en berkembangan. 

Pembangunan betekent opbouw. Je ziet de werkbaas al dirigeren en aanwijzingen geven.

Berkembangan hangt samen met kembang, bloem. De betekenis heeft veel weg van opbloei. Opbloei komt van beneden.

Ons jubileum moet opbloeien.