Wie weet herkomst van glas-in-loodraam?
Foto: Tom Rietveld
SCHIEDAM - Ellie Klaverdijk is op zoek naar de herkomst van een glas-in-loodraam. De Moerdijkse vermoedt dat er een Schiedamse relatie is.
Klaverdijk heeft zich gespecialiseerd in het maken van glas-in-loodcreaties. Tijdens haar studie heeft zij een glas-in-loodraam gekocht via Marktplaats om te kijken hoe dit in elkaar steekt. Het raam heeft veertig jaar op de zolder van de verkoper gelegen, en daar al vijftien jaar in Moerdijk op zolder. Het is een combiraam: glas-in-lood met gebrandschilderde afbeeldingen van het pand van een jeneverstokerij.
Ellie Klaverdijk is wel op een heel bijzondere manier in de kunst beland. "Ik woon aan de Hazeldonkse Zandweg, waar ook de stadsbussen langskomen, die van tijd tot tijd moeten wachten voor de spoorwegovergang. Als die bus dan net voor jouw woning stil staat, dan heb je een bus vol passagiers, die in mijn huiskamer gluren. Ik heb niets te verbergen, maar een beetje privacy is toch wel zo prettig. Ik ben gaan nadenken hoe ik dit zou kunnen oplossen. Ik wilde geen plakplastic. Ze mogen wel binnenkijken, maar niet gelijk frontaal. Ik was bij de kapster en zag daar een mooi glas-in-loodraam hangen. En ze zei: ’Dat maakt mijn vader, die geeft daarin les’. Ik heb gevraagd of ik ook op cursus kon en dat kon."
Zo kon het gebeuren dat er nu bij Klaverdijk, tussen de ov-reizigers en haar huishouden, een glas-in-loodraam kwam te hangen. "Naast glas-in-lood heb ik me toegelegd op Tiffany-creaties. Zo beland je door een probleem in de kunst." Ze is nu alweer dik twintig jaar met deze hobby bezig. "Bij de verkoop kom ik uit met de materiaalkosten. Dus ik ben er niet echt rijk van geworden, maar het geeft wel veel plezier.”
Maar goed, staat dus nog de vraag welke jeneverstokerij er op het raam te vinden is. Klaverdijk wil het allemaal weten: waar was deze gevestigd? Welke branderij of distilleerderij was het? Schiedam is het eerste waaraan in Moerdijk gedacht wordt. Het gebrandschilderde pand links valt te dateren tussen 1803 en 1906 en de afbeelding rechts tussen 1906 en 1940. "In 1951 is dit raam aangeboden door het gezamenlijke personeel. Is het pand verwoest in de oorlogsjaren en is er weer herbouwd?"
Klaverdijk heeft in ieder geval een goeie fles jenever over voor wie haar antwoord kan geven op haar vragen. Een berichtje naar E: redactie@schiedam24.nl volstaat om met haar in contact te komen.
Met dank aan Tom Rietveld