Uit een Schiedams vaatje tappen

07-03-2019 Wonen Ingezonden

Dag Schiedammers,

Dit is de aftrap voor een nieuwe rubriek waarin we willen brengen wat de Schiedammers bezighoudt. Dat doen we door het de Schiedammers zelf te laten opschrijven. We noemen het: Uit een Schiedams vaatje tappen.

Sonja de Weerdt is mede-bedenker van deze rubriek en geeft het eerste schot voor de boeg. Geen explosief verhaal, maar een huis-tuin-en-keukenverhaal dat stiekem naar wij vermoeden toch veel Schiedammers bezighoudt.

Twijfel, twijfel

Een tijdje geleden kreeg ik een brief van Irado over een nieuwe manier van afvalinzameling. De afvalinzamelaars gaan een proef doen in Schiedam-West om ons afval gescheiden in te nemen. Groente-, fruit- en etensresten moeten daarom door ons bewoners apart gehouden worden. De vuilcontainers die Irado daarvoor heeft geplaatst, worden te weinig gebruikt. Dus gaan begint het bedrijf een campagne om ons aan te moedigen om er meer in te gooien.

Nou woon ik ten eerste niet in Schiedam-West dus ik had die brief helemaal niet moeten krijgen.

Maar waar ik me vooral druk over maak is de afvalscheiding zelf. Ik heb ooit ergens gelezen dat andere gemeenten ervan teruggekomen zijn, onder meer omdat nascheiding (door Irado zelf dus) effectiever is. Maar dat zou betekenen dat het toch onzinnig is om als Schiedammers zelf in de weer te gaan met dozen, lekbakjes, tassen met flessen, noem maar op?! Ik schreef een mail op poten naar de Irado om ze dat te vertellen.

Van de week heb ik nog eens gegoogeld en nu leerde ik dat het nog geen uitgemaakte zaak is, die nascheiding. De meningen zijn verdeeld: sommigen vinden dat het voorscheiden (door de burger zelf) toch beter en goedkoper is. Dus ik twijfel nu.

Meedoen?

Het is wel werk: een nieuwe afvalbak zoeken die in onze zeer kleine keuken past. Ik verwacht vaak van plastic zak te moeten wisselen en dan nog de stank van het etensafval! Al met al een heel gedoe waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb.

Of niet meedoen?

Als ze straks ook het plastic apart willen houden, moet ik weer naar andere bakken gaan zoeken!

Beslissingen! Beslissingen! Adviezen zijn welkom.


Sonja de Weerdt (twijfelaar van geboorte)


Update:

Ik ben aan het uitproberen met het kleine vuilnisbakje dat we indertijd van Irado gekregen hebben voor deze proef. Zoals ik al zei; er is weinig ruimte in onze keuken, ook weinig aanrechtruimte om het bakje neer te zetten. Maar nu staat het naar tevredenheid. Dus voorlopig gaan we er voor!