Categorie├źn

Service

'Aan de overkant' komt een hotel en congrescentrum

'Aan de overkant' komt een hotel en congrescentrum
Nieuws

'Aan de overkant' komt een hotel en congrescentrum

  • Redactie
  • 24-07-2021
  • Nieuws
'Aan de overkant' komt een hotel en congrescentrum

SCHIEDAM - Er komt een hotel en congrescentrum in de voormalige quarantaine-inrichting op Heijplaat. Dat is voor Schiedammers het mysterieuze strandje aan ‘de overkant’, waar je slechts met veel inspanningen ooit kwam.

Dat laatste in ondertussen veranderd, want het strandje is te bereiken met de Watertaxi, sinds er een steiger is gebouwd. Die kan van pas komen, want het Quarantaineterrein zou wel eens veel meer bezoek kunnen gaan ontvangen.

Het complex heeft een respectabele leeftijd bereikt. Het werd in 1934 gebouwd als plek om zeevarenden met besmettelijke ziekten op te vangen. Toen het voor die functie in onbruik was geraakt, werd het gekraakt door een groep kunstenaars; sinds 1986 is theatergroep Lawine er ook gevestigd. Hen is door het Havenbedrijf Rotterdam, eigenaar van het complex, de wacht aangezegd. De gebruiksovereenkomst die kunstenaars en theatercollectief hebben, loopt in 2024 af. Daarna zal de herontwikkeling beginnen. Overigens viel het besluit om de ‘gebruikssituatie’ te stoppen al in 2014, aldus het havenbedrijf.

Dat liet afgelopen jaren achterstallig onderhoud verrichten aan het inmiddels rijksmonument. “Dat karwei zit erop”, aldus Havenbedrijf Rotterdam in een aankondiging. In de komende tijd zal het complex worden omgebouwd tot - ‘kleinschalig’ - hotel- en congrescentrum. Ontwikkelaar is Stichting Boei, ook bekend van enkele gebouwen die is Schiedam een nieuwe functie kregen, zoals de Havenkerk en het Pompstation aan de Rotterdamsedijk.

Het complex, bestaande uit negen gebouwen, is afgelopen week door Havenbedrijf Rotterdam overgedragen aan Boei. Het strandje blijft eigendom van het havenbedrijf. “Vanwege veiligheidsregels zijn er verder geen hotels middenin de haven, maar bestaat er wel behoefte naar. Zo ligt het Quarantaineterrein vlakbij het volop in het ontwikkeling zijnde Makersdistrict”, aldus Boudewijn Siemons van het havenbedrijf.