Categorie├źn

Service

'Een tank benzine of je leven'

'Een tank benzine of je leven'
Nieuws

'Een tank benzine of je leven'

  • Redactie
  • 28-04-2021
  • Nieuws
'Een tank benzine of je leven'

SCHIEDAM - Bij de Verkeerspolitie Eenheid Rotterdam zit een politiefunctionaris die het mooi kan vertellen. Hij of zij verhaalt vandaag van de automobilist die hoort 'tot die ene categorie' en daar van de gevolgen ondervond op de Van Brienenoordbrug.

"Je kent het wel; doorgaans zijn er twee type mensen. De één ziet zijn brandstofmeter op de helft staan en zit al tegen hersenkortsluiting aan, want: de tank is bijna leeg. De ander ziet dat de wijzer ver in het rood geprikt staat maar denkt met de nodige overmoed nog zeker een kilometer of vijftig door te kunnen. Die laatste kwamen we vandaag (weer) tegen. Tellertje in het rood, nou ja, rood.. zelfs dat was ‘ie al voorbij. De teller had de moed opgeheven en zich er letterlijk en figuurlijk bij neergelegd.

En dan rij je daar, op de A16 met de Van Brienenoordbrug voor je snufferd. Een beetje hetzelfde gevoel als dat je in Oostenrijk ziet dat je nog een kilometer of tien omhoog moet terwijl je drie dagen niet gegeten hebt.

Maar niks aan het handje. 'Ik kan dit en jij, mijn trouwe boulide, ook!' Moet de bestuurder vast gedacht hebben. Wat een vertrouwen tussen bestuurder en auto. Alsof het je trouwe viervoeter is die nooit van je zijde wijkt, maar in dit geval een trouwe vierwieler zullen we maar zeggen. Maar voeten of wielen, hoe trouw die ook is, hoeveel hij ook van je houd, hoe goed jullie band ook is; als je hem niks te drinken geeft, dan laat hij je op een bepaald moment echt zitten!

Heuveltje op pruttelde hij nog wel door, maar eenmaal aan de overkant van het water was het toch echt gedaan. Een hoop gekuch, een paar laatste schokken en als feestelijke afsluiter de genadeklap. Het was klaar. Het was op. Hij was uitgeput. Hij kon niet meer. En daar stond je dan... op een drukke snelweg, op de afrit, zonder vluchtstrook en je kon geen kant meer op. Het verkeer raasde langs je heen en door alert reageren van je medeweggebruikers kon het voorkomen worden dat de liefde van je leven aan puingruzelementen werd gereden. Nog maar te zwijgen over jezelf en de andere mensen op de weg.

Uiteindelijk werd je geholpen en kon je verder. Maar jeetje wat een spannende middag zo. Hier gaan jij en je trouwe vierwieler het nog jaren over hebben. Maar nog zo’n ervaring? Nee hoor, niet doen. Het loopt echt niet altijd zo goed af, je kan ten slotte niet altijd zes gooien. Ik zou toch met terugwerkende kracht nog maar snel een koningsdaglootje halen!

Oké, toegegeven, as we speak kost een litertje benzine gewoon € 1,71. En ja, dat is een hoop geld als de tank eenmaal vol zit. Ik heb er zelf ook wekelijks mee te maken. Maar is het het dan echt waard om er je leven voor te wagen? Ik denk toch van niet hoor!

En dan sluiten we weer af met een tip van de politieflip: Want beste mensen, als je nou in de auto zit en je ziet dat tellertje richting bordeauxrood gaan, bedenk je dan heel even: een tank benzine of mijn leven?"