Categorieën

Service

'Geprinte' kraanhaken Huisman worden steeds groter

'Geprinte' kraanhaken Huisman worden steeds groter
Nieuws

'Geprinte' kraanhaken Huisman worden steeds groter

  • Redactie
  • 14-07-2021
  • Nieuws
'Geprinte' kraanhaken Huisman worden steeds groter

Foto: Huisman


SCHIEDAM - Steeds groter en sterker worden de kraanhaken die Huisman produceert, via 3D-printen.

De haak die momenteel vooral gemaakt wordt, kan 350 mt hijsen. Hij is volgens het Schiedamse bedrijf negen keer groter dan de eerste kraanhaken die het ‘printte’.Twee jaar geleden maakte Huisman bekend een haak te hebben gemaakt die werd goedgekeurd om tachtig mt te hijsen.

De haken zijn ongeveer 170 bij 130 cm groot, ze wegen 1700 kilo en bestaan uit ongeveer 90 kilometer lasdraad. Huisman gebruikt de zogenaamde 'Wire & Arc Additive Manufacturing' (WAAM) printtechniek. Die zorgt volgens het bedrijf voor een ‘aanzienlijke vermindering van levertijd tegen een kostprijs die met gietstukken en smeedstukken concurreert en waarbij een consistenter kwaliteitsniveau kan worden gegarandeerd’.

Huisman zegt plannen te hebben om de robotwerkplaats van de productiefaciliteit in Sviadnov in Tsjechië uit te breiden. Daar staan nu drie lasrobots. “Door de capaciteit uit te breiden, zal Huisman in staat zijn om kraanhaken te produceren met een gewicht van tot wel 5000 kg.”

Kraanhaken zijn gewoonlijk onderdeel van de levering van de kranen die Huisman de offshore-industrie levert. “De prijs van een gesmede haak neemt exponentieel toe met de grootte, vooral als het een niet-standaard formaat betreft”, stelt projectcoördinator Daniel Bílek. “Wanneer een haak wordt geproduceerd door middel van gieten, kan de interne kwaliteit inconsequent zijn, wat de levering flink kan vertragen. Dit alles heeft geleid tot het idee om zelf de haken te maken met de zogeheten WAAM-methode. Na vijf jaar van onderzoek, ontwikkelen en testen van 3D-geprinte producten hebben we nu de vereiste expertise om deze innovatieve methode toe te passen voor de productie van topkwaliteit kraanhaken."