Categorie├źn

Service

'Goede renovatie Wederopbouwcomplex in Lorentzlaan'

'Goede renovatie Wederopbouwcomplex in Lorentzlaan'
Wonen

'Goede renovatie Wederopbouwcomplex in Lorentzlaan'

  • Redactie
  • 04-09-2022
  • Wonen
'Goede renovatie Wederopbouwcomplex in Lorentzlaan'

Het complex in februari 2022; hieronder de situatie nu (foto: Aad Verbeek)


SCHIEDAM - De renovatie van twee grote woonblokken uit de Wederopbouw in de Lorentzlaan, is uitgevoerd met groot gevoel voor de architectuurhistorische waarde van het complex. De Historische Vereniging Schiedam (HVS) vindt de twee appartementengebouwen daarom 'ereschildje'-waardig.

De vereniging kent sinds 1978 ereschildjes toe voor goed uitgevoerde restauraties aan Schiedamse panden. Komende zaterdag mag eigenaar Woonplus voor de woningen Lorentzlaan 8-30 en 36-62 ereschildjes ontvangen. 73 panden gingen het complex voor.

De portieketagewoningen werden in de periode 1948-1949 gerealiseerd naar een ontwerp van architectenbureau Spruyt en Den Butter. Zeventig jaar lang deze ze 'naar tevredenheid' dienst en boden zo 'de bewoners met een kleine beurs in Schiedam-Oost een plezierig thuis'. "De winkels langs de plint van de gebouwen werden gefrequenteerd voor de kleine dagelijkse boodschappen", aldus de werkgroep Historische Bebouwing van de HVS.

De woningen vormen 'een karakteristiek voorbeeld van de door Spruyt en den Butter ontworpen woon-winkelgebouwen in een functionalistische stijl met traditionalistische (Delftsche School) invloeden', aldus de werkgroep. "De ensemblewaarde bestaat er in dat de blokken onderdeel uitmaken van de naoorlogse uitbreiding van Oost, met hoofdzakelijk vierlaagse portieketage woningen." Het exterieur van het gebouw betitelt de HVS als 'gedeeltelijk origineel'

Woonplus Schiedam gaf Van Schagen Architecten de opdracht voor de renovatie, die door ERA Contour is uitgevoerd.