Categorieën

Service

'Grenzen toelaatbare overschreden' met oud en nieuw

'Grenzen toelaatbare overschreden' met oud en nieuw
Nieuws

'Grenzen toelaatbare overschreden' met oud en nieuw

  • Redactie
  • 18-02-2022
  • Nieuws
'Grenzen toelaatbare overschreden' met oud en nieuw

Foto: Flashphoto


SCHIEDAM - De grenzen van het toelaatbare zijn ruim overschreden, vindt burgemeester Cor Lamers, als hij denkt aan de gang van zaken op oudjaarsdag in Schiedam-Noord. "Ik vind dit gedrag volstrekt verwerpelijk en onacceptabel", stelt hij, doelend op het gedrag van de jongeren die op de laatste dag van het jaar in groten getale door de noordelijke stadsdelen trokken, daarbij geweldadig gedrag vertonend. 

"Al vroeg in de middag van oudejaarsdag bezorgden grote groepen jongeren en volwassenen in Schiedam-Noord de hulpdiensten, met name de politie, veel werk", verhaalt Lamers aan de gemeenteraad in een informatiebrief. "Groepen verzamelden zich op verschillende plaatsen zoals bedrijventerrein Kethelvaart, het Geuzenplein en de Slimme Watering. De hele middag zorgden zij voor ernstige overlast, onder andere door zwaar en verboden vuurwerk af te steken en uitdagend gedrag te vertonen. De hulpdiensten werden op het Geuzenplein bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk. Door goed samenspel tussen de hulpdiensten is verdere uitbreiding van de ongeregeldheden voorkomen."

"Het leidde er toe dat personeelsleden van winkels, het kinderdagverblijf en bewoners zich enige tijd bedreigd hebben gevoeld. Direct na de jaarwisseling hebben we daarom contact gezocht met deze winkeliers, het kinderdagverblijf en betrokken bewoners. We zullen hun en onze ervaringen, de inzet en aanwezigheid van de politie tijdens de afgelopen jaarwisseling uitgebreid evahieren om ons nog beter voor te bereiden op de volgende jaarwisseling. Daarvoor zullen we, ook vooraf, alle mogelijkheden benutten en ons juridisch instrumentarium inzetten."

Elders in de stad kwam het ook tot containerbrandjes en het bekogen van hulpverleners met vuurwerk. Vaste prik met oud en nieuw is onrust op en rond het Vriendschapsplein in west. "Uiteindelijk bracht inzet van de mobiele eenheid rust", aldus Lamers. In Schiedam-Oost waren er ook brandjes op straat. "Brandweer en politie konden daar snel een einde aan maken. Ook hier was sprake van het bekogelen van hulpverleners met zwaar vuurwerk."

Daarmee was het werk voor ordehandhavers en hulpverlening nog niet gedaan. "Rond het ingaan van het nieuwe jaar waren er verspreid over de stad enkele incidenten", aldus Lamers. "In een appartement in Groenoord zou sprake zijn van een steekpartij. Uiteindelijk bleek een man een schotwond te hebben. Op de Churchillweg raakte een auto van de weg. In het Prinses Beatrixpark bleek een feest te zijn georganiseerd met een tent en muziek. In de nieuwe woonwijk in Kethel was een straatfeest georganiseerd waarbij de Coronaregels werden genegeerd en veel vuurwerk werd afgestoken." Op aanzegging van de politie werden beide feesten beëindigd. "Halverwege de nieuwjaarsnacht moest de mobiele eenheid eraan te pas komen toen een man in Schiedam-Oost brandweerlieden bedreigde met een breekijzer. De man is aangehouden."

Al met al is de conclusie van de burgemeester dat 'de hulpdiensten meer nog dan in andere jaren te maken kregen met negatieve bejegening en agressie'. Dat had volgens hem mogelijk ook te maken met onvrede over de Coronaregels. "Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Ik betreur het verder zeer dat het nodig bleek de mobiele eenheid rond deze jaarwisseling meerdere malen in te zetten. Gelukkig wel met resultaat, want dit leidde relatief snel tot herstel van de orde."