Categorieën

Service

'Jaarwisseling zonder grote incidenten, wel veel vuurwerk'

'Jaarwisseling zonder grote incidenten, wel veel vuurwerk'
Nieuws

'Jaarwisseling zonder grote incidenten, wel veel vuurwerk'

  • Redactie
  • 01-01-2023
  • Nieuws
'Jaarwisseling zonder grote incidenten, wel veel vuurwerk'

De scherven van een vernield bushokje in zuid waren vanmiddag al opgeruimd


SCHIEDAM - Het nieuwe jaar is in Schiedam zonder grote incidenten begonnen. Dat stelt de gemeente na het opmaken van de balans vandaag.

De hulpdiensten moesten een aantal maal in actie komen, maar het was rustiger dan voorgaande jaren. "Wel werd in de hele stad erg veel vuurwerk afgestoken, ondanks een lokaal afsteekverbod."

Tijdens de jaarwisseling zijn twee bushokjes in Schiedam-Zuid vernield en er gingen in Schiedam in totaal drie auto’s in vlammen op. De gemeente maakt de komende dagen een inventarisatie van de schade aan gemeentelijke eigendommen.

's Middags vormden zich in Schiedam-Noord wat kleine groepjes, die door de politie zijn aangesproken, zo laat de gemeente weten in het persbericht dat dient als verslag van de gang van zaken. "Aan het eind van de middag ontstond in de omgeving van het Geuzenplein een grotere groep. Om te voorkomen dat die net als bij de vorige jaarwisseling voor problemen zou zorgen, kregen dertien personen een gebiedsverbod. Twee van hen hielden zich daar niet aan; zij zijn door de politie aangehouden en moesten de nacht doorbrengen op het politiebureau. Verder bleef het in noord rustig."

Burgemeester Cor Lamers constateert dat de goede voorbereiding zijn vruchten heeft afgeworpen: “Een jaar geleden verliep de middag voor de jaarwisseling in noord erg onrustig. Daarom hebben we voor deze jaarwisseling veel energie gestoken in maatregelen om herhaling te voorkomen. Dat is gelukt. Afgezien van een enkele korte optredens van de politie rond het Geuzenplein, deden zich in noord geen echte problemen voor tijdens deze oud en nieuw.”

Een dag eerder raakte wel een agent gewond tijdens een vuurwerkcontrole. Hij werd vanuit een woning aan de Helsingborg beschoten met vuurwerk. De agent moest met een brandwond en mogelijk gehoorschade naar het ziekenhuis. Een zeventienjarige verdachte is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Burgemeester Lamers: “Het is onaanvaardbaar dat handhavers en hulpdiensten worden aangevallen.”

Op het Vriendschapsplein in Schiedam-West was het op oudjaarsavond wat onrustig toen zich daar enkele groepjes vormden. Rond tien uur werd met vuurwerk naar de politie gegooid en ook na middernacht leek het nog even onrustig te worden. De Mobiele Eenheid was daarom paraat, maar hoefde uiteindelijk enkele keren maar kort in actie te komen. Twaalf mensen kregen een gebiedsverbod. Een beginnende kerstboombrand werd in de kiem gesmoord.

In de rest van Schiedam bleef het voor zowel brandweer als politie vrij rustig. Op de kruising Morsestraat/Fultonstraat in Schiedam-Oost moest de politie er enkele malen voor zorgen dat de brandweer een brandje kon uitmaken, waarna Irado de spullen kon opruimen.

Burgemeester Lamers dankt de vele medewerkers van politie, brandweer, Irado en gemeente en de jongerenwerkers voor hun inzet, in het bijzonder in Schiedam-Noord: “Zowel in de voorbereiding als tijdens de jaarwisseling zelf zorgde de intensieve samenwerking voor een over het algemeen soepel verloop van de oud en nieuw. Dank ook voor de wijkbewoners met wie we vanuit de gemeente in de week voor de jaarwisseling regelmatig contact hebben gehad, onze ‘ogen en oren in de wijk’.”

De vuurwerkshow, die tijdens de jaarwisseling zou plaatsvinden in het centrum, kon helaas niet doorgaan. Net als bij vuurwerkshows in veel andere steden was de sterke wind een spelbreker. Boven windkracht 5 is het niet toegestaan een vuurwerkshow te houden. Burgemeester Lamers: “Juist nu er voor het eerst een lokaal afsteekverbod gold, hadden we de Schiedammers graag een professionele vuurwerkshow aangeboden, als stap naar een jaarwisseling zonder consumentenvuurwerk. We hebben het definitieve besluit daarom zo lang mogelijk uitgesteld, maar het weer werkte helaas niet mee.”

Door een besluit van de gemeenteraad is het sinds 2 januari 2021 in Schiedam verboden om consumentenvuurwerk af te steken. Desondanks ging er toch veel vuurwerk de lucht in, voor een deel vuurwerk dat in heel Nederland verboden is. Burgemeester Lamers: “In Schiedam en elf andere gemeenten geldt een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk, maar het ontbreekt nog aan landelijk beleid. Daardoor mag je in de ene gemeente niet afsteken, maar in de buurgemeente wel.”

In de aanloop naar de jaarwisseling zijn verschillende processen-verbaal uitgedeeld aan mensen die het afsteekverbod overtraden. Tijdens de jaarwisseling zelf heeft de politie vooral gereageerd op excessen. Burgemeester Lamers: “Veel mensen zien de negatieve effecten van vuurwerk voor mens, dier en milieu en willen af van consumentenvuurwerk. Maar we kunnen die verandering niet alleen bereiken met handhaven. Het vereist echt een cultuurverandering en die kost tijd. Daarom doe ik opnieuw een beroep op de landelijke politiek om haar verantwoordelijkheid te nemen en te komen tot een landelijk afsteekverbod.”