Categorieën

Service

'Keninklike ûnderskieding' voor oud-kraker Ben van der Knaap

'Keninklike ûnderskieding' voor oud-kraker Ben van der Knaap
Uit

'Keninklike ûnderskieding' voor oud-kraker Ben van der Knaap

  • Kor Kegel
  • 11-02-2018
  • Uit
'Keninklike ûnderskieding' voor oud-kraker Ben van der Knaap

Ben van der Knaap heeft veel kraaksuccessen naar Sneek gehaald

SNEEK – De commissaris van de koning in Friesland, Arno Brok, heeft vrijdagavond de versierselen behoren bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld bij oud-Schiedammer Ben van der Knaap.
Ben is zeer lang een bevlogen theaterdirecteur geweest in Sneek. De plechtigheid vond plaats vlak na de pauze van de Bonte Sneker Avond.
Ben van der Knaap, die in Veenwoude woont, was totaal overdonderd en verrast dat hij tijdens een avondje theater in ‘zijn’ schouwburg koninklijk onderscheiden werd. Hans Croiset was een van de eerste acteurs die hem op Facebook feliciteerden. 

Ben van der Knaap kreeg lokale bekendheid in Schiedam als voorzitter van Aksiekomitee De Laan in de tweede helft van de jaren zeventig. Het actiecomité sprak namens de krakers in de Laan, Korte Achterweg, Roosbeek en omgeving en voerde onderhandelingen met de gemeente, in het bijzonder toenmalig PvdA-wethouder Chris Zijdeveld.
Toevallig geeft Zijdeveld volgende week zondag een voordracht over zijn twintigjarige periode als wethouder in Schiedam. Hij doet dat om drie uur ’s middags in Jeneverie  t Spul, waar hij vorig jaar een eerste inkijkje gaf in wat er achter de schermen zoal gebeurde. Het is niet bekend of Zijdeveld het zondag ook zal hebben over de krakers, met wie hij officieel in conflict was, maar van wie hij dankbaar gebruik maakte om achter contracten over de ontwikkeling van de Schiedamse binnenstad uit te komen.  

Ben van der Knaap heeft zich in Friesland ontwikkeld tot een prominente persoonlijkheid in de organisatie van toneel, theater, dans en muziek. De ‘keninklike ûnderskieding’ is uiteraard Fries voor koninklijke onderscheiding.