Categorieën

Service

'Mijn vader werd omarmd door onze molens'

'Mijn vader werd omarmd door onze molens'
Uit

'Mijn vader werd omarmd door onze molens'

  • Redactie
  • 15-07-2022
  • Uit
'Mijn vader werd omarmd door onze molens'

Frans Hamerslag opende de tentoonstelling over molens; foto: Frans Hamerslag


SCHIEDAM - Frans Hamerslag, wethouder Cultuur, heeft gisteren de expositie 'De Molens, het gezicht van Schiedam' geopend in het Jenevermuseum en stond ook stil bij zijn eigen geschiedenis en familierelatie met de molens.

Hamerslag: "Schiedam bruist. De zes hoogste molens zijn de hoogste van de wereld en omringen het historisch centrum van Schiedam. Mijn eigen vader werd 86 jaar geleden op de Hoogstraat - dus omarmd door onze molens - geboren en mijn opa was meesterknecht in de jeneverindustrie. De samenwerking tussen de musea in het centrum laat de geschiedenis van Schiedam zien. Het gezicht van Schiedam laat zien dat Schiedam een geschiedenis in windenergie kent. Zicht op het verleden maar ook gericht op de toekomst."

In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam zijn deze zomermaanden allerlei kunstwerken te zien met de molens van Schiedam als onderwerp. Schilderijen vormen het leeuwendeel van de tentoonstelling maar er zijn ook fotoportretten en mixed media te bewonderen.

De expositie ‘Levend Landschap’ van het Stedelijk Museum Schiedam is de aanleiding voor stichting De Schiedamse Molens om een deel van haar bescheiden eigen collectie te tonen. Dit resulteerde in de tentoonstelling ‘De Molens, het gezicht van Schiedam’ en een samenwerking tussen drie Schiedamse culturele instellingen.

“Tot aan de komst van de maalderij op stoomkracht vormden de windmolens de basis van de jeneverstokerij. Het is dus vanzelfsprekend dat we de werken in het Jenevermuseum exposeren”, aldus molendirecteur Hugo Boogaard. “Dit is mede mogelijk gemaakt door ‘De Stad te Gast’; een initiatief van het Jenevermuseum om andere instellingen in Schiedam ruimte te bieden voor een thema-expositie.” 

Naast schilderijen en foto’s op doek uit de collectie van stichting De Schiedamse Molens wordt er ook werk getoond van het Stedelijk Museum Schiedam, een particuliere collectie en van kunstenaar Aldo Hoeben. Andere kunstenaars zijn Charles Kemper, Lana Mesic, Piet Groen, Adriaan van der Schouw en Herman Paradies.

Boogaard: “De periode waarin deze kunst is gemaakt bestrijkt het einde van de 19e eeuw, het begin van de twintigste eeuw en begin van de 21e eeuw. Daaruit blijkt dat de molens al eeuwenlang bepalend zijn voor het gezicht van Schiedam.” 

De expositie loopt tot en met 28 augustus en is te bezichtigen op dinsdag tot en met zondag van elf tot vijf uur. Een entreebewijs voor het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is dan wel noodzakelijk.

Directiepensioenbelangen C.H.J. Nolet B.V.

Hoofdstraat 14, Schiedam

Meer over Directiepensioenbelangen C.H.J. Nolet B.V. →