Categorie├źn

Service

'Spirituele Urgentie' opent deur naar andere realiteiten

'Spirituele Urgentie' opent deur naar andere realiteiten
Uit

'Spirituele Urgentie' opent deur naar andere realiteiten

  • Advertorial
  • 01-09-2022
  • Uit
'Spirituele Urgentie' opent deur naar andere realiteiten

Anima, door Nick Verstand; op de homepage: Shertise Solano, Meditation on Memory (2022)


SCHIEDAM - Spiritualiteit is springlevend onder een nieuwe voorhoede van makers. Jonge, interdisciplinaire kunstenaars omarmen, vieren en verspreiden ieder op hun eigen manier de waarde van spiritualiteit. Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan. De tentoonstelling opent op 26 november en is tot en met 10 april volgend jaar te zien bij het Stedelijk Museum Schiedam.

Kunst en creatie als wegwijzer

Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers, onder wie: Nick Verstand, Jennifer Tee, Memo Akten, Marlou Fernanda, Tim Wes, Shertise Solano en Asma Elbadawi. Ook de artistieke producties van labels als Daily Paper maken deel uit van de selectie. De werken worden getoond naast geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis, zoals herman de vries, Wassily Kandinsky, Jacoba van Heemskerck en Charley Toorop. Juist zo wordt duidelijk dat kunstenaars altijd al de rol van spirituele gids hebben vervuld. Elke kunstenaar put uit andere persoonlijke, culturele of religieuze bronnen. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit.

Spirituele reis

Aan de hand van vier thema’s kun je in het museum verschillende fases van een spirituele reis beleven. Zo waan je je bij elke fase in een andere realiteit. We zien de ‘Hedendaagse priesters’, interdisciplinaire makers die met creativiteit het voortouw nemen in mystieke ervaringen en ons meenemen naar andere werelden. Binnen het thema ‘Genezing en afkomst’ zijn kunstenaars te zien die met hun werk het proces van genezing onderzoeken, onder meer door voorouderlijke lijnen te verkennen of intergenerationele pijn of blokkades in de ogen te kijken. Het thema ‘Bevrijding en manifestatie’ laat de positieve uitkomsten van genezing zien: het omarmen van diversiteit, eigenheid en persoonlijke vrijheden. Deze zaal toont dat pijn kan veranderen in iets moois. Binnen het vierde thema ‘Natuur en holisme’ belichten verschillende kunstenaars met hun werk een spirituele verbondenheid met de natuur, een holistische manier van denken: de mens als onderdeel van een grotere (goddelijke) schepping.

Co-curatoren

Spirituele Urgentie is samengesteld door Eliza Bordeaux van Stedelijk Museum Schiedam in samenwerking met een team externe co-curatoren: Cathelijne Blok & Imaan van der Zwan (TittyMag), Qasim Arif (ILLM) en André Marques & Tim Wes (Together & Dedicated & (MuseumParX)).

“Met hun scheppende kwaliteiten, zijn kunstenaars in staat om het onzichtbare en ontastbare concreet te maken. In de kunstwerken wordt duidelijk waarom spiritualiteit relevant en zelfs noodzakelijk is”, aldus Eliza Bordeaux – curator Spirituele Urgentie

De tentoonstelling is onderdeel van de programmalijn Nieuwe Kunst. Deze experimentele lijn heeft als doel om onze blik op hedendaagse kunstuitingen te verbreden. Dit doen we onder meer door ruimte te maken voor samenwerkingen met nieuwe netwerken die zijn ontstaan uit de populaire cultuur en/of niet-westerse kunsttradities.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →