Categorieën

Service

'Wat kost dat nu, zo'n collegeformatie', wil AOV weten

'Wat kost dat nu, zo'n collegeformatie', wil AOV weten
Politiek

'Wat kost dat nu, zo'n collegeformatie', wil AOV weten

  • Redactie
  • 23-05-2022
  • Politiek
'Wat kost dat nu, zo'n collegeformatie', wil AOV weten

SCHIEDAM - "Wat heeft het smeden van een nieuw stadsbestuur de gemeente gekost?" Die vraag wil AOV graag beantwoord hebben; de vraag is voorgelegd aan B&W.

De formatie begon kort nadat de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart bekend werden gemaakt. Eerst was het de beurt aan formateur Nathalie Gouweleeuw om helder te krijgen welke partijen het best met elkaar een coalitie kunnen vormen, later - nadat de raad zich niet achter de bevinden van Gouweleeuw schaarde - deed Fahid Minhas dat werk nog eens over. Ondertussen wordt er onder leiding van informateur Metin Çelik door VVD, Denk, D66, PvdA, Progressief Schiedam verder onderhandeld over een coalitieakkoord en de personele invulling van een nieuw college.

"Graag wil het AOV zodra alle kosten bekend een zo gedetailleerd mogelijke uitsplitsing, met onder meer inzage in de kosten voor ambtelijke ondersteuning, het faciliteren van de verkenners, informateurs en formateurs, locatiehuur, catering en verblijf", aldus een van de fracties die tot dusver buiten de coalitiegesprekken wordt gehouden.

AOV zegt dit te willen weten ‘ten behoeve van de transparantie over de gemeentelijke financiën’. De fractie zegt ook zich 'ernstig zorgen te maken' over de hoogte van die kosten, 'mede gelet op de ongekende armoede in de stad, hetgeen bevestigd wordt door de toenemende belangstelling voor de voedselbank'.

AOV wil een kostenoverzicht graag ontvangen nog voor de beoogde wethouders aan de gemeenteraad worden voorgesteld.