Categorie├źn

Service

24 uur pennen naar Cuba, Kameroen, Rusland, voor Amnesty

24 uur pennen naar Cuba, Kameroen, Rusland, voor Amnesty
Onderwijs

24 uur pennen naar Cuba, Kameroen, Rusland, voor Amnesty

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 09-12-2022
  • Onderwijs
24 uur pennen naar Cuba, Kameroen, Rusland, voor Amnesty

Foto's: Jan Schrijver


SCHIEDAM - Vierentwintig uur brieven schrijven. Achter elkaar. Het is ieder jaar weer de kleine heldendaad die leerlingen en docenten van Lyceum Schravenlant verrichten. Voor wie die brieven bestemd zijn? Regeringen van verscheidene landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. 

Liefst vierhonderd leerlingen, van de brugklas tot en met de examenklassen, doen er dit jaar aan mee. Ook docenten schrijven heel wat brieven mee, terwijl er ook meerdere oud-leerlingen zijn die bij hun middelbare school komen binnenvallen om wat uren mee te schrijven. Leerlingen en
docenten wisselen elkaar gedurende de marathon af.

Er is ook een ploeg van twintig bovenbouwleerlingen en zeven docenten die vannacht op school heeft geslapen, zodat gedurende de schrijfmarathon. Daarvoor geldt als motto: er altijd minstens één pen aan het schrijven is, legt docente Karin de Vries uit. Er zijn twee slaapzalen (in de twee gymnastiekzalen) ingericht. Er liggen gymnastiekmatten op de vloer en iedereen neemt zijn of haar eigen slaapzak mee. De Vries: "Er zijn er die wat slapen, er zijn er ook die de hele nacht op blijven, want het is best een heel interessante ervaring om dit samen mee te maken en zo'n nacht vliegt dan voorbij. In de ochtend komen leerlingen van onze Unesco-werkgroep het door hen verzorgde ontbijt brengen voor de nachtploeg."

Er staan acht plastic bakken waarin de gisteren en vandaag geschreven brieven aan de zeven verschillende regeringen worden gesorteerd. De grote vraag vandaag is of het record van de schrijfmarathon, ruim 2600 brieven, dit jaar wordt gebroken. De autoriteiten die de door Lyceum Schravenlant handgeschreven brieven zullen krijgen zijn die van Kameroen, Hongkong, Marokko, Cuba, Iran, Paraguay, Rusland en Bangladesh.

Het schrijven van de brieven gebeurt in het kader van de actie 'Write for Rights' van Amnesty International. Daaraan doen meerdere scholen in Nederland mee. Voor zover docent Jasper Hoekman weet, is Lyceum Schravenlant de enige school in ons land waar dat in de vorm van een schrijfmarathon gebeurt. Naast de brieven worden er briefkaarten geschreven. Dit zijn steunbetuigingen die gericht zijn aan de met name genoemde personen die het slachtoffer zijn van de autoriteiten in de bovengenoemde acht landen. 

De brieven en briefkaarten van Lyceum Schravenlant gaan in postzakken naar Amnesty International, die ervoor zorgt dat de brieven en briefkaarten worden bezorgd. Iedereen kan, thuis of op verschillende locaties, morgen op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, meedoen aan deze actie. Daarover kun je meer lezen op deze webpagina van Amnesty International.

Lyceum Schravenlant

Hugo de Grootstraat 4, Schiedam

Meer over Lyceum Schravenlant →