Categorieën

Service

Aangrijpend verhaal van politie Schiedam

Aangrijpend verhaal van politie Schiedam
112

Aangrijpend verhaal van politie Schiedam

  • Redactie
  • 18-06-2024
  • 112
Aangrijpend verhaal van politie Schiedam

SCHIEDAM - Een baan bij de politie is niet voor watjes. De mannen en vrouwen van de wetshandhaving komen geregeld in situaties terecht waar koelbloedig handelen wordt gevraagd. Eén van die situaties wordt mooi beschreven door de politie in Schiedam.

,,Op dinsdag 14 mei zitten mijn maat en ik in de politiebus. We rijden terug naar het bureau om de bus over te geven aan de avonddienst. Ik wilde net inparkeren toen ons roepnummer werd opgeroepen. 'RT1201, willen jullie gaan naar het Broersvest? Hier heeft een aanrijding met mogelijk letsel plaatsgevonden. Een personenauto heeft een voetganger geraakt en die vloog over de motorkap de lucht in'.

Ik zet de toeters en bellen van de bus aan en we rijden met spoed die kant op. In de bus bespreken mijn collega en ik hoe we het gaan aanpakken. We komen aan en ik zie dat er een man op de grond ligt. Mijn maat stapt uit en gaat naar de bestuurder van de personenauto. Ik loop naar de man op de grond. Twee omstanders hadden zich al vriendelijk over hem ontfermd. Ik zag dat een handdoek om een wond was gewikkeld.

Ik trek mijn handschoenen aan en haal de handdoek van de wond om te kijken wat voor letsel de man heeft. Terwijl ik dit doe spreek ik met de man en leg uit dat ik even moet kijken. de man kijkjt mij aan en zegt opgewekt: 'geen probleem hoor'. Terwijl ik de handdoek weghaal, kijk ik opeens in het been van de man. De hele kuit, van enkel tot knieholte, was open. Het bot was schoongeschraapt. Ik zag dat er niet veel bloed uit de wond kwam.

Ik dek snel de wond af zodat de man het zelf niet kan zien. Ik kijk verder of ik nog meer letsel kan vinden. Toen zag ik het volgende: de twee omstanders hadden een zelfgemaakte tourniquet aangelegd. Ze hadden en oplaadsnoer van een telefoon strak om het bovenbeen gebonden. Ik plaats mijn eigen tourniquet hoog om het bovenbeen van de man en haal daarna het oplaadsnoer weg. Al snel was de ambulance er en ontfermden zij zich verder over de man.

De man was goed aanspreekbaar zodat ik hem kon vragen wat er was gebeurd. Hij wilde blijkbaar oversteken over een voetgangersoversteekplaats maar werd hierbij geschept door de auto. De auto zelf reed niet eens snel op hety moment van de auto. Nu denk je misschien: 'hoe kan er dan zulk letsel ontstaan?' Dat dachten wij dus ook, wij gingen kijken bij de auto. De koplamp was kapot en er zat een grote barst in de voorruit.

Al snel zagen wij dat er ook bij de bumper veel schade zat. Wij zagen op de koplamp nog veel bloed zitten. Rondom de auto zagen we ook stukken van de koplamp liggen. De bestuurder gaf aan dat de schade aan de koplamp en de ruit door de aanrijding was ontstaan. Maar dan hielden we nog de schade aan de bumper over. De bestuurder zei dat deze schade al wat ouder was. We zagen een scherp deel uit de bumper steken...

Dit zou dus, in combinatie met de koplamp, kunnen verklaren hoe het letsel was ontstaan. Let op dus iedereen! heb je onderdelen aan je auto die uitsteken? Zorg dan dat dit is gerepareerd voor je de weg opgaat. In dit geval had dat veel letsel kunnen voorkomen.''