Categorie├źn

Service

Aantal Schiedamse bedrijven met NOW-steun halveert

Aantal Schiedamse bedrijven met NOW-steun halveert
Nieuws

Aantal Schiedamse bedrijven met NOW-steun halveert

  • Redactie
  • 07-12-2021
  • Nieuws
Aantal Schiedamse bedrijven met NOW-steun halveert

SCHIEDAM - Van de dik 26.000 aanvragen voor steun aan bedrijven volgens de nieuwste periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), werden er 72 toegekend aan Schiedamse bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. 

Het gaat om de zesde periode van de NOW, die liep van juli tot en met september. De 26.000 werkgevers, die samen zo’n 442 duizend mensen in dienst hebben, ontvingen in totaal een voorschotbedrag van bijna 1,1 miljard euro. Hoeveel de 72 Schiedamse aanvragers ontvingen, is niet bekendgemaakt.

De meeste toekenningen gaan naar de sectoren horeca en catering, overige commerciële dienstverlening en detailhandel. In de zesde aanvraagperiode NOW kwamen werkgevers met minimaal twintig procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming van de loonkosten voor de maanden juli tot en met september 2021. Nieuw ten opzichte van voorgaande aanvraagperiodes was dat werkgevers maximaal tachtig procent omzetverlies kunnen opgeven bij hun aanvraag. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald en bestaat uit tachtig procent van de berekende tegemoetkoming.

Opvallend is dat de Schiedamse bedrijven verhoudingsgewijs en naar eerste inschatting, beperkt gebruik hebben gemaakt van de regeling. Schiedam kent een kleine zevenduizend bedrijven, die dus samen 72 keer NOW-steun kregen toegekend. In Capelle aan den IJssel, met zo'n zesduizend bedrijven, vroegen en kregen ondernemers 94 keer steun. Vlaardingen telt zo'n 5200 bedrijven, waarvan er 71 steun vroegen en kregen. En in Rotterdam tenslotte, met zijn 67.000 bedrijven, ontvingen er 1227 NOW-steun. Als de verhouding tussen het totaal aantal bedrijven en die steun kregen in Schiedam die van Rotterdam was geweest, hadden zo'n 125 Schiedamse bedrijven de overbruggingssteun gekregen.

De zesde periode NOW was in heel Nederland goed voor 27.434 aanvragen, het laagste aantal van alle NOW-periodes. Daarvan zijn er 1.133 afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. De 26.301 werkgevers van wie de aanvraag is toegekend, hebben inmiddels vrijwel allemaal hun volledige voorschot (drie termijnen) ontvangen, in totaal dus bijna 1,1 miljard euro. Ook dat bedrag is beduidend lager dan in de voorgaande periodes. Het gemiddeld opgegeven verwachte omzetverlies is 44,1 procent.

Opmerkelijk ook dat veel Schiedamse bedrijven die eerder nog NOW-steun ontvingen, deze afgelopen zomer niet meer nodig had. Op 7 juli noteerde de UWV nog steun aan 156 Schiedamse bedrijven, in de vijfde aanvraagperiode die liep vanaf 6 mei. Dat betekent dus een dikke halvering van de bedrijven met steun in Schiedam tussen de lente en de zomer. In pakweg Rotterdam liep dat aantal veel minder terug. Daar ging het van 1972 bedrijven naar genoemde 1227, dus grofweg een vermindering met een kleine veertig procent.

In de eerste periode van de Noodmaatregelen Overbrugging Werkgelegenheid kregen nog 512 Schiedamse bedrijven een financiële ondersteuning van de overheid.