Categorieën

Service

Acht jaar geëist tegen 'kelderboxman'

Acht jaar geëist tegen 'kelderboxman'
Nieuws

Acht jaar geëist tegen 'kelderboxman'

  • Cerberus
  • 01-02-2024
  • Nieuws
Acht jaar geëist tegen 'kelderboxman'

Foto: Ted Konings


SCHIEDAM - De 53-jarige Schiedammer Marcel B., die wordt verdacht van twee verkrachtingen en een poging tot aanranding in kelderboxen in Schiedam en Vlaardingen in 2010, verdient volgens het Openbaar Ministerie een celstraf van acht jaar. De politie kon de verdachte pas vorig jaar aanhouden, nadat een cold caseteam met DNA-onderzoek en een hologram hem had aangewezen als de dader. Tijdens de zitting bij de Rotterdamse rechtbank ontkende B. echter opnieuw. “Ik heb vanaf dag één gezegd dat ik die persoon niet ben.” 

De verkrachter sloeg op 31 augustus voor de eerste keer toe, aan het Bachplein in Schiedam. Hij volgde een vijftienjarig meisje naar de kelderbox, en dwong haar met een mes de deur te openen. “Als je meewerkt doe ik je geen pijn”, zei hij tegen haar. Hij sleurde haar met haar been over de kelderboxvloer, voordat hij haar seksueel misbruikte. Ook moest ze hem bevredigen. Nadat hij klaar, was zei hij" "Tegen niemand zeggen, ik weet waar je woont.” Waarop hij vertrok.  

Drie weken later, op 20 september 2010, sloeg de verkrachter opnieuw toe, ditmaal aan de Koninginnelaan in Vlaardingen, waar hij in een kelderbox een dertienjarig meisje misbruikte. Met de smoes dat hij op zoek was naar een fietspomp, volgde hij haar naar binnen, en haalde daar een mesje uit zijn zak, en dwong dit slachtoffer om seksuele handelingen toe te staan. 

Op dezelfde septemberdag achtervolgde de verkrachter in Vlaardingen, in de omgeving van de Europaboulevard, een ander vijftienjarig meisje. Hij liep weer de kelderbox in, opnieuw met de smoes van de fietspomp. Dit slachtoffer wist hem af te poeieren, en uit de ruimte te ontsnappen. 

De politie deed na de gebeurtenissen uitgebreid onderzoek, maar kon de identiteit van de kelderboxman niet meteen achterhalen, en sloot de zaak in 2012. Een coldcaseteam van de politie had vorig jaar meer succes door onder meer een hologram met een 3D-afbeelding van de man aan bezoekers van winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen te tonen. Ook kwam er een uitgebreid DNA-onderzoek. 

Marcel B. kwam al in beeld bij de politie omdat een oud-collega van B. uit Schiedam hem herkende op de afbeeldingen die door de politie waren verspreid. B. weigerde aanvankelijk aan het DNA-onderzoek mee te werken, maar stemde uiteindelijk in. Zijn DNA bleek te matchen met dadersporen op het lichaam van het eerste slachtoffer en toont ook sterke gelijkenis met dadersporen op het lichaam van het tweede slachtoffer.     

Bij de Rotterdamse rechtbank werd B. donderdag door een rechter hiermee geconfronteerd. “Uit het onderzoek kun je afleiden dat uw vingers op de lichamen van de meisjes hebben gezeten”, zei een van de rechters. “Dat is een goede vraag, ik zit daar ook mee, ik weet het echt niet.” Hij zei de slachtoffers niet te kennen. 

Zie ook dit artikel.