Categorieën

Service

Oud-collega herkende Marcel B. in hologram verkrachter

Oud-collega herkende Marcel B. in hologram verkrachter
Nieuws

Oud-collega herkende Marcel B. in hologram verkrachter

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 24-04-2023
  • Nieuws
Oud-collega herkende Marcel B. in hologram verkrachter

Foto: Ted Konings


SCHIEDAM/ROTTERDAM – Schiedammer Marcel B. (53), die wordt verdacht van verkrachtingen van tienermeisjes in kelderboxen in 2010, blijft langer vastzitten. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank maandag beslist.  

“Het gaat om jonge meisjes die op klaarlichte dag zijn verkracht, terwijl ze bezig waren met heel normale handelingen. Namelijk het wegzetten van een fiets. De grote maatschappelijke onrust en verontwaardiging daarover is dertien jaar later niet minder”, stelde het Openbaar Ministerie bij de vraag om B. in de cel te houden.

De advocate van B. had juist gevraagd om de Schiedammer vrij te laten. Zij wees op het uitgangspunt dat iemand onschuldig is, ténzij het tegendeel bewezen wordt. Volgens haar was daarbij van belang dat de misdrijven waarvan haar cliënt wordt verdacht, dateren uit 2010. “Dat tijdsverloop speelt ook een rol en hij is verder nooit in aanraking gekomen met justitie.”

Nadat de rechters uiteindelijk bepaalden dat B. voorlopig achter de tralies moet blijven, kreeg de voormalig masseur uit Schiedam nog het woord. Hij liet in het midden of hij verantwoordelijk is voor de verkrachtingen. “Ik blijf bij mijn eerdere verklaringen”, zei B.

Zijn advocaat wilde na afloop evenmin zeggen of haar cliënt, die zou vrezen voor zijn veiligheid in de gevangenis, de misdrijven heeft bekend.

Drie jonge meisjes werden in de zomer van 2010 slachtoffer van een verkrachter. Het eerste slachtoffer viel op 31 augustus in Schiedam. Een man benaderde het vijftienjarige kind met de vraag of zij hem een fietspomp kon lenen. Onder dreiging van een mes werd zij een kelderbox ingeduwd en misbruikt.

"Als je meewerkt doe ik je geen pijn. Ik wil je zien, kleed je uit", droeg de dader haar op. Voordat hij de Schiedamse puber liet gaan, zei hij haar nog: "Dit is nooit gebeurd. Tegen niemand zeggen, want ik weet waar je woont."

Nog geen maand later maakte de verkrachter volgens het Openbaar Ministerie op bijna identieke wijze in een kelderbox aan de Koninginnelaan in Vlaardingen een tweede slachtoffer. Hier ging het om een meisje van dertien jaar.

Een derde doelwit ontkwam ternauwernood aan B. Ook haar benaderde hij met de vraag of hij een fietspomp kon lenen, omdat hij een lekke band zou hebben. Dit vijftienjarige meisje vertrouwde het niet en wist op het laatste moment te ontsnappen.

Ondanks onderzoek en signalementen - 'een man met een buikje en lichte huidskleur, tussen de 46 en 56 jaar en drager van pantoffels' - wist de politie de dader nooit te vinden. Tot het coldcaseteam van de politie eind 2021 besloot om op basis van de omschrijvingen een zogeheten hologram te maken van de dader. De levensechte kopie van de verkrachter werd vervolgens getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Tevens kwamen de slachtoffers aan het woord over de onopgeloste misbruikzaak. "Ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik was zó bang. Ik had geen keuze. Toen ik thuiskwam, heb ik mijn knuffel gepakt en heb ik me in de badkamer verstopt. Ik was kapot, beschadigd. Nog altijd ben ik bang om hem tegen te komen", zei één van de inmiddels volwassen slachtoffers.

Dankzij dit hologram ontving de politie liefst driehonderd tips, waarbij onder andere de naam van Marcel B. (53) uit Schiedam werd genoemd. Een oud-collega meende de Schiedammer te herkennen op het door de computer gemaakte personage en belde de recherche.

Doordat sporen bij de twee voltooide verkrachtingen geen hits opleverden met de DNA-databank, werd een grote groep mannen vervolgens gevraagd mee te doen aan een DNA-onderzoek. B. werkte daaraan vrijwillig mee.

Zijn profiel bleek vervolgens een hit op te leveren met celmateriaal dat na de verkrachtingen was afgenomen bij de meisjes en door de politie was bewaard. “Het hoorde bij persoon twaalf uit de groep. De persoon die vandaag voor u zit”, zei de officier van justitie vandaag bij de tussentijdse (pro-forma)zitting.

B. werd op 16 januari opgepakt; zijn huis werd doorzocht. De verdachte bleek in dezelfde wijk te wonen als het eerste slachtoffer.

In een kluis in de woning vond de politie 116.150 euro. Onduidelijk is waar dat geld van afkomstig is. Zo runde B. tien jaar een eigen massagesalon. Het OM verdenkt de Schiedammer in elk geval ook van witwassen.

Voornaamste aanklachten vormen evenwel de verkrachtingen. Om meer duidelijkheid te krijgen over de persoonlijkheid van Marcel B. wordt hij binnenkort onderworpen aan een psychologisch onderzoek. Volgens de officier is dat hard nodig.

“Uit in beslag genomen gegevensdragers blijkt dat verdachte bijna dagelijks bezig was met seks. Het vertoont ongezonde en obsessieve trekken”, aldus de aanklager.

De drie slachtoffers waren niet bij de eerste zitting aanwezig.

Zie ook dit artikel en dit artikel.