Acht plus één toffe plannen op de Pitchparade
- Redactie
- 27-11-2024
- Uit
SCHIEDAM - Acht van de negen initiatieven die jongeren aandroegen tijdens de Pitchparade, werden dusdanig gewaardeerd dat ze kunnen rekenen op een financieel steuntje in de rug bij de realisatie. Allemaal kunnen ze bijdragen aan ontmoeting en samenleven in Schiedam, zo denkt de organisatie.
Afgelopen donderdag was de Korenbeurs het decor van de Schiedamse uitgave van de Pitchparade. Een initiatief van de Zuid-Hollandse instelling voor cultuur, het Kunstgebouw, en het VSB Fonds. Een dertigtal mensen had zich er verzameld rond zestien ‘pitchers’, jongeren tussen de vijftien en 27 jaar met ideeën, die dus gezamenlijk negen plannen presenteerde. Daarbij zes leden van het panel dat de inbreng moest beoordelen. Zij raakten enthousiast over de soms stoutmoedige ideeën en ambities van de jonge Schiedammers. En beoordeelden er dus acht goed genoeg om een poging te wagen ze realiteit te maken.
“En het mooie was”, vertelt Nienke van Look, bij de Schiedamse bibliotheek sinds deze zomer actief voor cultuureducatie, “dat de negende deelnemer aan de pitchavond vond dat het helemaal oké was om het geld aan de acht anderen te laten.” Die negende pitch was van wat oudere jongeren voor The Empowerment Club. “Een mooie idee om workshops te geven in het ontwikkelen van veerkracht. Zij vonden dat een financiële bijdrage minder nodig hadden dan anderen.” Misschien dat zij kunnen profiteren van het netwerk dat hun via de vertegenwoordigers van het Kunstgebouw ter beschikking staat, zo is nu de gedachte.
Het ging dus om geld, donderdag - VSB Fonds had vijfduizend euro beschikbaar gesteld. Maar ook om het (leren) presenteren van iets waar je warm voor loopt, het toetsen van een idee aan de ervaring en kennis van anderen en het plezier om te zien hoe anderen mooie plannen hebben en aan realisatie werken. Tenslotte gaat het ieder om jongeren in Schiedam.
Want dat was toch het grote idee, in eerste instantie van Kunstgebouw en VSB Fonds: iets doen voor jongeren in middelgrote steden, die anders wellicht dan hun leeftijdgenoten in de echt grote steden, niet kunnen terugvallen op een breed scala aan organisaties met een aanbod voor jongeren en die niet met zovelen zijn dat ze als vanzelf ‘een markt’ vormen die uitnodigt tot initiatief. Bovendien: hoe gaaf is het om als jonge mensen zelf het heft in handen te nemen en een idee uit te werken tot aan uitvoering toe?! In die gemeenten wordt simpelweg minder georganiseerd. Vlaardingen had vorig jaar de primeur van de Pitchparade, Schiedam sluit de rij van een reeks gemeenten.
“Maar nog niet eerder waren er zo veel pitches op een avond”, vertelt Van Look. De jongeren hadden zich van tevoren aan moeten melden, en sommigen deden dat pas in een laat stadium, zodat het als een aangename verrassing kwam dat er donderdag negen ideeën ‘gepitched’ werden. “En het was heel divers. Jongeren van alle leeftijden en achtergronden. Er waren zelfs jongeren die nog maar kort en dus bescheiden Nederlands spraken.” Dat was een groep van het Internationale VOS, de school die nieuwkomers in de stad vanuit het buitenland verwelkomt. “Tegelijk was er wel een duidelijk verband tussen alle ideeën, en dat was dat ze gingen over ontmoeten. Ontmoeten en verbinden.”
Wat de jongeren voorstelden had te maken met verhalen vertellen, taal en welzijn, met sport, met theater. Er was een groep van het Lentiz College die zocht naar een plek waar ze samen konden komen, om te sporten en ook om te chillen. “Iedere dag een andere sport, was het idee, voetbal, basketbal, tennis en op vrijdag chillen. Met ook steeds een andere samenstelling, zodat je veel mensen kan leren kennen. Ze zijn op zoek naar een plek om dat te doen, maar die zijn er niet veel.” De groep werd een bijdrage toegezegd van 2500 euro om in ieder geval ruimte te kunnen zoeken, en sportmaterialen aan te schaffen, op weg naar hun ‘Flaming sporthal’.
Twee meisjes willen een boekenclub beginnen, de Magische Ketel, waar jongeren wekelijks bij elkaar komen om boeken die ze lezen te bespreken. Misschien is de Korenbeurs een goeie plek om bij elkaar te komen, werd er geopperd.
Twee jongeren wilden een penaltyclub beginnen. Al voetballend elkaar ontmoeten, vooral in vakanties. En misschien gezamenlijk een nationaal voetbaltrauma de wereld uit te trainen.
Weer een ander initiatief betrof het creëren van een tentoonstellingsruimte waar getoond wordt wat er onder Schiedamse jongeren speelt: de Enjoy Club. Ook bij die plan staan ontmoeten, kennismaken met de interesses van anderen en van elkaar leren, centraal. “Zij dachten als eerste aan het tentoonstellen van auto’s, op schaal, omdat daar hun eigen interesse ligt.”
Een volgend plan ging over toneellessen, met name voor jongeren en volwassenen die nieuw in Nederland zijn en de taal nog niet zo goed beheersen, en weer een ander voorstel voor ‘Bloemen in de wijk’. Scholieren zouden het planten en zaaien, liefst bij verzorgingshuizen op zich nemen. En storytelling was nog weer een ander idee: een plek waar je wekelijks of maandelijks een persoonlijk verhaal kunt vertellen, zonder poespas.
Al met al was Van Look meer dan tevreden met de oogst van de avond. “Veel goeie ideeën en veel enthousiasme. Het gaat er nu om met de startpremies de plannen verder te dragen." Wat dat betreft hielp het dat er - ook onder de zes jongeren in het panel dat besliste - mensen aanwezig waren die de initiatieven een zetje op weg kunnen geven. Een eerste steuntje van belang was dat het VSB Fonds, net als het Kunstgebouw ook met vertegenwoordigers aanwezig, gaande de avond het premiebedrag ophoogde naar zevenduizend euro.