Categorieën

Service

Adrie Broeren-Rip hield het oude Kethel levend

Adrie Broeren-Rip hield het oude Kethel levend
Nieuws

Adrie Broeren-Rip hield het oude Kethel levend

  • Kor Kegel
  • 08-11-2022
  • Nieuws
Adrie Broeren-Rip hield het oude Kethel levend

Adrie Broeren-Rip (l) deed haar best voor de overlevering van Kethelse wetenswaardigheden


SCHIEDAM – Ingehaald door de stadsuitbreiding van Schiedam heeft het oude Kethel nog veel authentieke plekken. Het dorp rond de Verspeekpomp, de oude kerkbuurt, de tussen gelegen boerderijen, de Polderwetering. Bij elkaar best nog een flinke stempel op de plattegrond van Schiedam.

Adrie Broeren-Rip wist alles van die stukjes Kethel. Ze schreef erover, ze vertelde erover. Ze kon goed vertellen. Dat bleek wel bij de regelmatige wandelingen die de werkgroep stads- en dorpswandelingen van de Historische Vereniging Schiedam uitstippelde. Samen met Jan Vlugman wist ze de wandelaars op de meest uiteenlopende wetenswaardigheden over het oude en landelijke Kethel te trakteren. Ze was een groot kenner van het dorp Kethel en omstreken. Ze had zich ook zeer verdiept in de vroegere gemeente Kethel en Spaland, die in 1941 werd samengevoegd met Schiedam.

Gisteren was de begrafenis van Adrie Broeren-Rip op de Beukenhof. Familie, vrienden en relaties kwamen daarna bijeen in het Schepphuis, waar Adrie ontelbare keren geweest is: Uiteraard was de Historische Vereniging Schiedam sterk vertegenwoordigd. De  vereniging is haar veel dank verschuldigd, maar mist nu ook een drijvende kracht. Bestuursleden en vrijilligers reageerden geschokt toen ze hoorden dat Adrie een week geleden een acute hartstilstand had gekregen, op 71-jarige leeftijd.

Adrie Rip, getrouwd met Wim Broeren, was een prominent lid van de werkgroep Kethel van de Historische Vereniging Schiedam. Als voorzitter en secretaris van die werkgroep was zij jarenlang heel actief om de historie van Kethel te beschrijven. Het boek 'Herinneringen aan Kethel', uitgegeven door de vereniging, was haar initiatief. Ze was er geboren, op zondag 14 oktober 1951, als derde dochter in een boerengezin. Ze groeide er op en kende het gebied als geen ander.

Tijdens de Open Monumentendagen was zij altijd bij de Verspeekpomp in het hart van Kethel te vinden om over haar dorp te vertellen. Ook voor Seniorenwelzijn Schiedam heeft zij meerdere malen met groot succes scootmobieltochten door Kethel en omstreken georganiseerd.

Adrie Broeren beheerde voorts de webstek 'Daar waar uithangt…' en schreef er leuke Kethelse weetjes op.

Ze had de overtuiging dat de vele karakteristieke dorpen in Nederland veel meer aandacht verdienen en dat er zo veel mogelijk over opgetekend moet worden. Zelf deed zij meer dan haar best voor de overlevering van Kethelse wetenswaardigheden.