Categorieën

Service

Agenten Spaanse Polder trots op resultaat fouilleren

Agenten Spaanse Polder trots op resultaat fouilleren
Nieuws

Agenten Spaanse Polder trots op resultaat fouilleren

  • Redactie
  • 03-04-2023
  • Nieuws
Agenten Spaanse Polder trots op resultaat fouilleren

Foto: politie


SCHIEDAM - De trots, plus een flinke portie ergernis, druipt af van het bericht van het basisteam Midden-Schieland van de politie, net als basisteam Schiedam deeluitmakend van district Rijnmond-Noord van de regionale eenheid Rotterdam.

Het is een bericht via sociale media, waarin gemeld wordt dat 6,7 procent van de mensen die de agenten van het basisteam in 2022 preventief fouilleerde, daadwerkelijk een wapen bij zich had. "831 personen preventief gefouilleerd in het door de burgemeester aangewezen veiligheidsrisicogebied de Spaanse Polder. Bij deze 831 personen troffen we maar liefst 56 wapens aan! (1x vuurwapen, 53x messen, 2x slagwapens)."

Het bericht refereert ook aan berichten in het afgelopen jaar waarin preventief fouilleren werd betitteld als etnisch profileren en racisme. De politiemensen van het basisteam actief in de Spaanse Polder zien het middel juist als effectief. "Dankzij het preventief fouilleren zijn deze wapens nu van de straat", zo schrijven ze. "De laatste jaren is er landelijk veel gesproken over het preventief fouilleren en hoe a-selectief dit wordt gedaan. Tijdens onze preventief fouilleeracties worden er mensen gefouilleerd zonder aanziens des persoons en niet op basis van kenmerken zoals geslacht, leeftijd, etniciteit of religie. Om deze a-selectiviteit te waarborgen hebben we tegenwoordig waarnemers die bij de acties aanwezig zijn. Op deze manier krijgen we nog steeds al die wapens van de straat!"