Categorieën

Service

Alles in één: de RIDEX Koppelingsset 479C0033

Alles in één: de RIDEX Koppelingsset 479C0033
Winkelen

Alles in één: de RIDEX Koppelingsset 479C0033

  • Advertorial
  • 19-12-2022
  • Winkelen
Alles in één: de RIDEX Koppelingsset 479C0033

SCHIEDAM - De koppeling in de auto verbindt de aangedreven met de aandrijvende kant. Wanneer de motor op toeren komt, draait de krukas. Dit zorgt voor de noodzakelijke aandrijfkracht. 

Een koppeling moet soepel voor het draaien van de wielen zorgen. Wanneer de auto rijdt, schakelt de bestuurder in verschillende versnellingen. Bij deze handeling moet de verbinding van de vermogensstroom van motor naar transmissie onderbroken worden. Dit is de belangrijkste taak van de koppeling. De RIDEX Koppelingsset 479C0033 met zijn diameter van 190 mm. bestaat uit drie onderdelen: de koppelingsplaat, de drukgroep en het druklager. 

Schakelen

Wanneer je op het koppelingspedaal trapt, wordt het druklager in de diafragmaveer van de drukgroep gedrukt. Het centrum van de veer beweegt naar de koppelingsplaat en het vliegwiel toe. De buitenste rand beweegt verder weg, waardoor het contact tussen drukgroep en koppelingsplaat wordt verbroken. De kracht die de koppelingsplaat tussen de drukgroep en het vliegwiel houdt, is opgeheven, waardoor de plaat vertraagt en ophoudt met draaien. Nu kan de bestuurder de versnelling wisselen. 

Vervanging

Omwille van de druk, wrijvingshitte en trillingen zijn de onderdelen van de koppeling aan sterke belasting blootgesteld. Deze zijn tegenwoordig weliswaar van zeer bestendige materialen vervaardigd. Voordat ze aan vervanging toe zijn, hebben ze er een lang operationeel leven op zitten. Met een RIDEX Koppelingsset 479C0033 rijd je wel zo'n 80.000 km voordat hij aan vervanging toe is, afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder.  Zo is warmte funest voor de koppelingsschijf. Wanneer de bestuurder de koppeling regelmatig laat slippen, raakt de schijf oververhit, waardoor rook en een doordringende stank ontstaat. Dit brengt ook de drukgroep en het vliegwiel schade toe. 

Belastend voor de koppeling zijn het veelvuldig rijden met zware aanhangers, zoals een boottrailer of een caravan. Wanneer je gas geeft en het toerental van de motor stijgt zonder dat de auto sneller gaat rijden, is dit een signaal dat de koppeling weldra aan vervanging toe is. 

Set

De koppeling behoort tot de meest belaste onderdelen in de auto. Veilig rijden is enkel gegarandeerd wanneer de complete koppelingsset in orde is. Een regelmatige controle in de vakgarage is dan ook raadzaam. In geval van defect kunnen afzonderlijke componenten zoals het vliegwiel of de drukgroep worden vervangen. Het is echter aanbevelenswaard, de complete set te vernieuwen. Een volledige koppelingsset is voordeliger dan de aanschaf van losse onderdelen. Voor het vinden van de passende kit heb je informatie uit het autoboekje nodig. De RIDEX Koppelingsset 479C0033 is compatibel met de meeste modellen van Citroën, Peugeot, Vauxhall en DS. 

Een vervanging van de koppeling dient uitsluitend door vaklui te worden ondernomen met het oog op de veiligheidsrelevantie van het onderdeel.