Categorieën

Service

Als het ijs eenmaal breekt...

Als het ijs eenmaal breekt...
Uit

Als het ijs eenmaal breekt...

  • Redactie
  • 02-10-2019
  • Uit
Als het ijs eenmaal breekt...

Foto: Apollo Toneel


SCHIEDAM - 'Gebroken IJs' heet de komedie die het Apollo Toneel eind deze maand op de bühne brengt.

"We hopen dat het publiek een geweldige avond heeft, met een lach, maar ook de serieuze ondertoon ziet en voelt van dit stuk", vertelt Linda Poels namens het Schiedamse gezelschap over de verwachtingen rond Gebroken IJs.

Dat publiek wordt uitgenodigd op een cruise. "Vaar mee op het cruiseschip de Mary Stuart. We varen richting het prachtige Noorwegen met haar mooie fjorden en natuur", vertelt de uitnodiging die Apollo dezer dagen uitzet, als was het de purser zelf. Vooral 'ietwat oudere gasten' gaan in het stuk in op de uitnodiging. Maar: "Als het ijs eenmaal gebroken is, ligt zelfs romantiek op de loer."

Daar zit 'm toch die serieuze ondertoon, aldus Poels. "Dat je ziet dat ook ouderen indivuduen blijven. Gooi ze niet op ëën hoop." Uiteindelijk zoeken mensen elkaar, verbinding met de ander, zo is de insteek van het stuk. "Dat wanneer het ijs gebroken is, heel veel mogelijk is. Zelfs liefde..."

Gebroken IJs is geschreven door de bekende schrijver en cabaretier Haye van der Heyden. Apollo ging graag aan het werk met een stuk van hem. "Eerder is bij ons een stuk van hem bijzonder goed ontvangen door het publiek. Haye van der Heyden heeft briljante teksten en humor en drama zijn door elkaar verweven."

De eerste winst is al binnen, zoals dat altijd gaat met het oefenen van een stuk. "Dat proces is altijd heel bijzonder", aldus Poels. "Zeker als een stuk wat minder spelers heeft. Dan groei je echt naar elkaar toe." Apollo Toneel sluit zich in dat proces drie dagen op, 'op een afgelegen plek in het bos'. "Daar leren we altijd heeel veel, wordt de hoofdlijn van het stuk gelegd en is het tevens goed voor de teambilding."

Maar het blijft ook komedie. Hou je lach maar eens in, ook tijdens het inoefenen. "Dat gebeurt nog wel eens, dat we in de lach schieten. Maar ook de kippenvelmomenten die er zijn." Zoals wanneer er tijdens het repeteren en regisseren nieuwe invalshoeken ontstaan. "Het zetten is een proces waarbij scènes alleen maar groeien en mooier worden, waar wij als spelers ook zelf inbreng hebben", vertelt Poels. "Wat niet altijd het geval is, maar dit keer wel, is dat we deze repetitieperiode ook een dansles en een zangles hebben." Huh? "Daar verklap ik verder niets over natuurlijk."

Nu maar hopen dat het publiek de inspanningen weet te waarderen. Het Wennekerpand - de grote zaal allicht - is drie keer geboekt, voor 25, 26 en 27 oktober. Dat zijn veel stoelen. "Maar we houden hoop het drie keer uitverkocht te krijgen." De reclame wordt wat anders aangepakt - maar altijd met veel inzet van ook de spelers.