Categorieën

Service

AOV: 'Subsidie Brandersfeesten koppelen aan gondelvaart'

AOV: 'Subsidie Brandersfeesten koppelen aan gondelvaart'
Politiek

AOV: 'Subsidie Brandersfeesten koppelen aan gondelvaart'

  • Redactie
  • 24-09-2019
  • Politiek
AOV: 'Subsidie Brandersfeesten koppelen aan gondelvaart'

SCHIEDAM – AOV Schiedam neemt geen genoegen met het schrappen van de gondelvaart op de Brandersfeesten. De fractie in de raad wil dat het college zich gaat inzetten om er zeker van te zijn dat de topattractie van de Schiedamse feesten volgend jaar terug is.

Dat zou moeten gebeuren daar middel van het opnemen van de organisatie van het ‘corso-op-het- water’ als voorwaarde bij de subsidieverlening.

“De gondelvaart is nationaal, historisch-cultureel erfgoed”, zo stelde Christien Bruggeman vanavond in de commissievergadering in de Aleidazaal. Van groot belang voor de promotie van Schiedam. “Een gemiste kans”, noemde zij het feit dat komende zaterdag zeker geen vaart zal plaatsvinden. Dat de raad hier niet over gaat – een veelgehoorde opmerking in deze – is volgens Bruggeman niet juist, want de raad controleert de juistheid van gemeentelijke bestedingen immers.

Wethouder Marcel Bregman stelde in een reactie niet te voelen voor het koppelen van subsidie aan het al dan niet organiseren van een gondelvaart. “De stichting die de Brandersfeesten organiseert is vrij om te organiseren. Zij maken de afweging of iets onderdeel is van de feesten”, aldus Bregman.

Bruggeman kondigde daarop aan te komen met een motie hierover.

Bregman deelde wel met haar de wens om de taptoe op te nemen op de Brandersfeesten, zo zei de wethouder. Die overigens liet weten dat dat al veel langer dan dit jaar niet het geval is, een taptoe in de laatste week of weekend van september. Hij gaat onderzoeken hoe dat volgend jaar anders zou kunnen. Bregman wist daarbij ook te melden dat er volgend jaar in ieder geval weer een taptoe in de stad is, niet tijdens de Brandersfeesten en niet in het centrum, maar op de Maasboulevard.