Categorieën

Service

B&W: aan 'schandalige' taxitarieven valt niets te doen

B&W: aan 'schandalige' taxitarieven valt niets te doen
Uit

B&W: aan 'schandalige' taxitarieven valt niets te doen

  • Redactie
  • 15-02-2023
  • Uit
B&W: aan 'schandalige' taxitarieven valt niets te doen

Foto: Wikimedia


SCHIEDAM - De gemeente kan niks doen aan de soms 'schandalige' tarieven die taxichauffeurs vragen aan Schiedammers die na het stappen in Rotterdam veilig naar huis willen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS). 

Volgens LOS loopt het de spuigaten uit met wat taxi's rekenen om stappers thuis te brengen. De fractie stelde daarover in januari vragen aan B&W. Zie hier. Het college antwoordt nu. Kort en goed: er valt niks aan te doen.

Ten eerste omdat bij de gemeente het overzicht over wat er wordt gerekend door taxichauffeurs ontbreekt. Het is ook geen taak van de gemeente om hier een indruk van te hebben of de vinger aan de pols te houden. Daarnaast geeft het college aan dat taxivervoer dan wel wettelijke is geregeld, inclusief de tarieven, maar dat er ook mogelijkheden zijn om in overleg tussen chauffeur en klant tot een prijs te komen. “Het taxivervoer valt onder de regulering van de Wet Personenvervoer. De maximumtarieven voor ritten van straattaxi’s worden via de taxameter bepaald via de Ministeriële Regeling ‘maximumtarief en bekendmaking tarieven taxivervoer’. Uitzondering hierop zijn de ritten waarvoor vooraf vaste prijsafspraken zijn gemaakt tussen chauffeur en de klant. Hiervoor gelden geen maximumtarieven en dus kunnen deze prijzen hoger liggen dan de maximale bemeterde ritprijs. Veel taxichauffeurs kiezen voor deze optie waarmee de tarieven voor deze ritten grotendeels door de markt en niet door de wet worden bepaald.”

Daar verandering in aanbrengen ziet B&W als kansloos. "Het college ziet geen mogelijkheden. De taximarkt is een markt met wettelijk gereguleerde toegang en tariefstelling. Gemeenten hebben geen mogelijkheid om in te grijpen op de tarieven en tariefstelling binnen de opstapmarkt van het taxivervoer."

Is er dan helemaal geen hoop voor Schiedammers die graag uitgaan maar daar ook niet volledig op leeg willen lopen? Een sprankje: "Alle gemeenten die betrokken zijn bij de weekendmetro en BOB-bus zijn op verschillende manieren bezig met het onderwerp nachtvervoer, en dan vooral op vrijdagen en zaterdagen. Vlaardingen en Maassluis hebben inmiddels formeel aangegeven aan te willen sluiten op de weekendmetro. Schiedam, Nissewaard en Capelle a/d IJssel zijn hier al op aangesloten. De RET werkt aan een zo spoedig mogelijk herstel van het resterende nachtvervoer met de BOB-bus." Aldus B&W.

Zie ook de column van Han van der Horst over de zegeningen van de vrije taximarkt.