Categorieën

Service

B&W kiezen voor energietoeslag ineens later dit jaar

B&W kiezen voor energietoeslag ineens later dit jaar
Wonen

B&W kiezen voor energietoeslag ineens later dit jaar

  • Redactie
  • 25-02-2023
  • Wonen
B&W kiezen voor energietoeslag ineens later dit jaar

SCHIEDAM - Het Schiedamse college kiest voor het uitbetalen van de 1300 euro energietoeslag voor 2023 in één keer, in de loop van het jaar.  B&W volgt daarmee het advies van het dagelijks bestuur van Stroomopwaarts. 

Daarmee blijft het gemeentebestuur bij het oorspronkelijke voornemen over de uitkering van de energietoeslag voor dit jaar. Wanneer de Schiedamse huishoudens die er recht op hebben de toeslag ontvangen is nog niet bekend. 

Er is nog een andere mogelijkheid, zo legt het college uit in een brief aan de gemeenteraad. Dat is het alvast uitbetalen van vijfhonderd euro zeer binnenkort. Alleen mensen die er over afgelopen jaar ook al recht op hadden, komen hiervoor in aanmerking. De betaling is mogelijk omdat het rijk in december al de middelen die het de lokale overheden beschikbaar stelt voor de energietoeslag, met die vijfhonderd euro heeft verhoogd. Dat geld is al vanuit de rijksschatkist naar het gemeentefonds gegaan. 

Mocht Schiedam voor deze optie kiezen, dan zou er formeel 1800 euro over 2022 worden uitgekeerd, en achthonderd euro voor 2023, met wellicht nieuwe regels voor wie wel of niet in aanmerking komen. Maar voor deze optie wordt dus zowel door Stroomopwaarts als het college niet gekozen. Hen lijkt het beter om de vijfhonderd euro nog even op te sparen en samen met de achthonderd euro die hoogstwaarschijnlijk per huishouden beschikbaar komt, later dit jaar uit te keren.

De problemen met de uitkering van de energietoeslag ontstonden toen bleek dat deze niet - zoals voorgenomen - al vorige maand kon worden uitbetaald. Dit omdat de rijksoverheid de Wet Energietoeslag 2023 nog niet heeft vastgesteld. Naar de verwachting nu is, komt het daarvan pas in juni.

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →