Categorieën

Service

BBB wint ook verkiezingen Delfland

BBB wint ook verkiezingen Delfland
Politiek

BBB wint ook verkiezingen Delfland

  • Redactie
  • 16-03-2023
  • Politiek
BBB wint ook verkiezingen Delfland

SCHIEDAM - BBB komt als winnaar uit de bus bij de waterschapsverkiezingen in Delfland. Dat maakt het hoogheemraadschap bekend na telling van 89 procent van de stemmen. 

De elf procent ontbrekende stemmen komen uit de gemeenten Schiedam en Leidschendam-Voorburg, die hun stembusresultaat nog niet hebben kunnen melden.

Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt is desondanks tevreden over de gang van zaken: “Het was een mooie verkiezingstijd. We hebben duidelijk gemaakt dat het waterschap er echt toe doet. Ik wil de gemeenten in onze regio een compliment maken voor het harde werk en betrokkenheid bij deze verkiezingen.”

Volgens de huidige tussenstand boekte de Boer Burger Beweging met 15,4 procent bij Delfland de grootste winst. Deze voorsprong kan niet meer ingehaald worden door een van de andere partijen. Daverveldt: “Ik feliciteer de BBB met de overwinning.”

Wat opvalt in de tussenstand die Delfland geeft is dat alle acht partijen die nu al in het bestuur van het waterschap vertegenwoordigd zijn, relatief minder stemmen hebben getrokken. Het bestuur bestaat uit dertig mensen, waarvan 21 verkozen. De grootste teruggang maakt de VVD, die vooralsnog ruim zes procentpunt van de stemmen inlevert. Ook de PvdA en 50-plus zijn veel minder populair dan vier jaar geleden. Behalve de BBB weten ook Belang van Nederland en JA21 aardig wat stemmen te trekken, wellicht genoeg voor een zetel in het bestuur. Goud zal dat waarschijnlijk niet lukken.

De voorlopige verkiezingsuitslag maakt Delfland morgen bekend. "De bekendmaking van de definitieve uitslag volgt op donderdag 23 maart", aldus het waterschap. Dan wordt duidelijk welke kandidaten zijn verkozen.