Categorieën

Service

Belgische school: luchtreinigers uit Schiedam tegen Corona

Belgische school: luchtreinigers uit Schiedam tegen Corona
Nieuws

Belgische school: luchtreinigers uit Schiedam tegen Corona

  • Redactie
  • 10-01-2022
  • Nieuws
Belgische school: luchtreinigers uit Schiedam tegen Corona

Eliane Khoury legt de mogelijkheden van de apparatuur van haar bedrijf uit aan de pers; foto: VFA


SCHIEDAM - De Universiteit Antwerpen is samen met basisschool OLFA Elsdonk in de Belgische gemeente Edegem een onderzoek gestart naar de effectiviteit van luchtreiniging in schoolgebouwen. Hiervoor worden luchtreinigers gebruikt van het Schiedamse bedrijf Virus Free Air (VFA), een spin-off van de TU Delft.

De luchtbehandelingsapparatuur van VFA haalt virussen, fijnstof en allergenen uit de lucht. De methodiek van VFA is wetenschappelijk aangetoond en getest.

OLFA heeft afgelopen vrijdag twintig luchtfiltratietoestellen in gebruik genomen voor een periode van zes maanden. Ook alle andere scholen in de Belgische gemeente Edegem worden voorzien van luchtbehandelingsapparatuur van VFA via de lokale distributeur. De scholen willen hiermee terug naar het vertrouwde contactonderwijs zonder mondmaskers. Eliane Khoury, oprichter van VFA, is blij met de proef in België. "Ik roep al sinds het begin van de Coronacrisis dat het zuiveren van de lucht de beste manier is om de pandemie een halt toe te roepen. Maar dat besef dringt maar niet door. Terwijl in Duitsland alle scholen al zijn voorzien van luchtbehandelingsinstallaties, komt het advies in Nederland niet verder dan ventileren."

Ventileren is onzin. "Ventileren door zomaar de ramen te openen zonder de juiste luchtstroming te garanderen, is wetenschappelijk gezien volkomen onzin. Het enige wat je bereikt, is dat kinderen zitten te klappertanden van de kou terwijl het virus in rondjes wordt geblazen door het klaslokaal, en als je al een goed ventilatiesysteem had, dan verpest je de luchtstroom door de ramen te openen." Khoury noemt als voordeel van de apparaten van VFA dat die geen geluid maken, terwijl andere toestellen tot wel 90 decibel aan geluid produceren. De lucht in het klaslokaal wordt vier keer per uur gereinigd. "Dat zorgt voor een veilige en gezonde omgeving voor zowel leerlingen als leerkrachten", aldus Khoury.

Over zes maanden volgt een evaluatie van de proef door de Universiteit Antwerpen. Dan zal blijken of het aantal besmettingen substantieel is afgenomen door de inzet van luchtbehandelingsapparatuur.