Categorieën

Service

Berghout klaar voor de marathon

Berghout klaar voor de marathon
Sport

Berghout klaar voor de marathon

  • Redactie
  • 14-04-2024
  • Sport
Berghout klaar voor de marathon

Berghout, in het rood, uiterst rechts, tijdens de marathon in 2023; foto: Bjorn Parée


HARDLOPEN - Emiel Berghout is klaar voor de marathon. De Schiedammer maakte zich gisteren nog even zorgen, toen hij het kwik maar op en op zag lopen, tot ruim boven de twintig graden, plus een windje kracht zes erbij. Maar vandaag is alles anders. "Het ziet er goed uit! Ik heb er heel veel zin in en voel me top, dus laat maar komen!", meldt hij.

De lopers gaan om tien uur op pad voor hun 42 kilometer en 195 meter. De snelste man in het deelnemersveld is de Ethiopiër Birhanu Legese (29), die in 2019 in Berlijn al 2.02.48 liep. Favoriet voor de Nederlandse titel is Abdi Nageeye (35), die in 2022 de Rotterdamse marathon won in 2.04.56 Rotterdam en ook vorig jaar als eerste Nederlander over de streep kwam. Het parcoursrecord staat op naam van dienst vriend, de Belg Bashir Abdi, die in 2021 won in 2.03.36. Bij de vrouwen staat het parcoursrecord op naam van de Ethiopische Tiki Gelana: 2.18.58; ze liep dat al in 2012. De Ethiopische Ashete Bekere is een van de atletes die hebben aangekondigd op een recordschema te willen vertrekken. Behalve haar landgenote Sisahy Meseret Gola is het Keniaanse trio Selley Chepyego Kaptich, Viola Kibiwot en Pascalia Jepkogei uit op dat record. Anne Luijten verdedigt haar Nederlandse titel.

Emiel Berghout mikt op een verbetering van zijn persoonlijk record met een minuut of drie, en een eindtijd van 2.23.00. Zie dit artikel.

Voorafgaand aan de marathon zal één minuut stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis aan Kelvin Kiptum. Alle zeventienduizend deelnemers ontvangen een rouwlintje dat op het loopshirt kan worden bevestigd. Startnummer 1, dat al was toegekend aan Kiptum, wordt dit jaar niet uitgegeven. De 24-jarige Keniaanse kwam op 11 februari om bij een auto-ongeluk.