Categorieën

Service

Bergmann: 'Geen extra aanpak nodig voor Geuzenplein'

Bergmann: 'Geen extra aanpak nodig voor Geuzenplein'
Winkelen

Bergmann: 'Geen extra aanpak nodig voor Geuzenplein'

  • Redactie
  • 20-06-2024
  • Winkelen
Bergmann: 'Geen extra aanpak nodig voor Geuzenplein'

Archieffoto van de Plus op het Geuzenplein, januari 2021; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - De ‘zorgwekkende situatie’ op en rond het Geuzenplein is ‘beperkt’. Dat stelt burgemeester Harald Bergmann in antwoord op bezorgde geluiden vanuit de Schiedamse gemeenteraad. Die besprak de situatie op het winkelplein in Woudhoek uitvoerig tijdens de raadsvergadering van april (zie hier voor een verslag).

“In reactie op de zorgen vanuit uw gemeenteraad en bewoners heeft een kerngroep bestaande uit politie, jongerenwerk, Toezicht & Handhaving en gemeente naast de bestaande integrale hotspotaanpak een extra analyse uitgevoerd”, zo vertelt Bergmann in een schriftelijke ‘terugkoppeling’. “Uit onze feitelijke informatie, bestaande uit meldingen en aangiftes bij politie en gemeente, informatie vanuit surveillance, gesprekken met bewoners en de huidige aanpak, blijkt dat de zorgwekkende situatie op en rond het Geuzenplein beperkt is.” 

Volgens de burgemeester is er één incident bekend waarbij een groep jongeren betrokken was. “Hierop is een plan van aanpak ingezet om de betrokken negatieve rolmodellen aan te pakken en de groepsdynamiek te doorbreken”, zo stelt hij. “Er is door politie en gemeente een gesprek gevoerd op het politiebureau met een aantal jongeren, die betrokken waren bij het incident, en hun ouders. De jongeren en hun ouders zijn geconfronteerd met het onwenselijk gedrag, met als doel dat dit gedrag stopt.”

Verder wordt er, aldus Bergmann, ‘zowel preventief als repressief in de wijk opgetreden door middel van handhaving en talentontwikkeling van jongeren’. “Het is van belang om de overlast te blijven monitoren en in te blijven zetten op een goede band tussen jongeren en bewoners in de wijk.”

Conclusie van de burgemeester en het college is dat ‘op basis van de beschikbare informatie en dossiervorming’, extra instrumenten die ingezet zouden kunnen worden, ‘zoals een groepsaanpak, persoonsgerichte aanpak (PGA), aanwijzing als veiligheidsrisicogebied of cameratoezicht’, op dit moment te zware middelen zijn om in te zetten. “De huidige aanpak lijkt effectief genoeg te zijn in het aanpakken van de jeugdoverlast in de Woudhoek.”

Bergmann vraagt inwoners en ondernemers bij het waarnemen van een onveilige situatie of het ervaren van overlast, direct melding te maken bij zowel de politie als de gemeente.