Categorieën

Service

Bert Haanstra vernoemd in Schiedam

Bert Haanstra vernoemd in Schiedam
Nieuws

Bert Haanstra vernoemd in Schiedam

  • Redactie
  • 15-02-2024
  • Nieuws


SCHIEDAM - Filmer Bert Haanstra krijgt een eigen straat in Schiedam. B&W van de stad heeft besloten in de nieuwbouw op wat nu nog de parkeerplaats aan de Buitenhavenweg is, Haanstra blijvend te herinneren.

Haanstra maakte in 1958 de documentaire Glas, de eerste Nederlandse film die een Oscar won (1960). Hij filmde daarvoor ook in Schiedam. De commissie 'naamgeving openbare ruimte' vond het toepasselijk een van de nieuwe straten op en bij het glasfabriekterrein naar hem te vernoemen. Haanstra maakte de documentaire in vervolg op de voorlichtingsfilm Over glas gesproken (1958), die hij had gemaakt in opdracht van de Vereenigde glasfabrieken, waartoe de glasfabriek in Schiedam behoorde.

Andere woningen in hetzelfde bouwplan krijgen het adres Floris Meydamstraat. Industrieel ontwerper Meydam ontwierp glas, met name verpakkingen, in dienst van de glasindustrie in zijn geboorte- en woonplaats Leerdam. Later ontwierp en maakte hij ook sier- en gebruiksvoorwerpen en groeide hij uit tot een van de belangrijkste Nederlandse glasontwerpers, in een tweede generatie na Andries Copier. 

Het besluit beide straatnamen in te voeren sluit volgens B&W aan bij een toezegging aan de raad (op 11 oktober 2022) om te onderzoeken ’hoe historie een plek kan blijven behouden in het gebied van de glasfabriek’.