Categorieën

Service

Bezoekers zelf aan slag op Grafiekwerkplaats

Bezoekers zelf aan slag op Grafiekwerkplaats
Uit

Bezoekers zelf aan slag op Grafiekwerkplaats

  • Redactie
  • 28-03-2023
  • Uit
Bezoekers zelf aan slag op Grafiekwerkplaats

Foto: Friedie Kloen


SCHIEDAM - Tijdens de tentoonstelling 'De Grafiekwerkplaats' in het Art Centre Schiedam kunnen bezoekers zelf aan de slag met grafiek. De Grafiekwerkplaats wordt van 9 tot 30 april bij Kunst Werkt in het nieuwe kunstcentrum aan de Lange Nieuwstraat ingericht.

Kunst Werkt-deelnemer beeldhouwster Friedie Kloen is initiator en curator van de expositie/werkplaats. Grafiek is een vermenigvuldigingstechniek met drie verschillende werkvormen: vlakdruk, diepdruk en hoogdruk, zo legt zij uit. "Voorbeelden van deze werkvormen zijn linosneden, zeefdrukken, materiaaldrukken, foam printing, houtdrukken, gomprinten, suikeretsen, taaldrukken, mezzotinten en etsen." Bijzonder aan de expositie is volgens haar dat het publiek op een actieve wijze kennis kan maken met een of meer van de grafiektechnieken. 

Aan De Grafiekwerkplaats doen zowel deelnemers van Kunst Werkt (hierna met 'KW' opgesomd) als kunstenaars die geen deelnemer zijn mee. Het zijn Nina van den Broek, Yvonne Bronner, Duifje Engbersen, Rinus Groenendaal, willem van hest (KW), Inge Hoefnagel (KW), Carine Hooykaas (KW), Friedie Kloen SKW), Ondine de Kroon, Tamara Laaper, Michalina Malolepsza, Magriet Mostert (KW), Marion Rutten, Carla Scheepe-Belksma, Esther Schoonhoven, Frits Veenland, Karin Voogd, Sasha Zuidam (KW). Elk van hen verzorgt voor het publiek een activiteit met betrekking tot grafiek. Dat kan bijvoorbeeld een workshop, een lezing of een demonstratie zijn. Meedoen aan de activiteiten is gratis. 

"Het is onze bedoeling dat bezoekers – als zij dat willen – tijdens deze expositie zelf aan de slag kunnen gaan met grafiek. Ik denk dat het goed is om als deelnemers aan het kunstenaarscollectief niet alleen met onszelf bezig te zijn, maar juist 'van binnen naar buiten' te werken", aldus Kloen. "Met een tentoonstelling laat je je zien aan de buitenwereld, maar er is in dit opzicht meer mogelijk." Deelname van kunstenaars 'van buiten' Kunst Werkt, maar ook door de kunstenaars uit te laten leggen hoe de techniek die ze hebben gebruikt in praktijk werkt. Tijdens een lezing over of een demonstratie van de techniek en ook door bezoekers het zelf te laten uitproberen. In het midden van de tentoonstellingsruimte zullen er daartoe diverse werkplaatsen worden opgesteld. Kloen: "Ook zonder ervaring met grafiek kun je, met begeleiding van iemand die een bepaalde techniek beheerst, tot leuke resultaten komen. Als je met bezoekers zou gaan beeldhouwen, zou dat logistiek veel moeilijker zijn. Je bent dan veel langer bezig voordat je resultaat ziet."

Als docent beeldende vorming heeft Kloen ervaring met de diverse grafiekvormen. "Wat je in grafiek maakt, wordt afgedrukt in spiegelbeeld. Alleen dat al verrast leerlingen. Grafiek is een toegankelijke kunstvorm. Dat betekent overigens niet dat je snel een volleerd kunstenaar bent. Als kunstenaar zul je je intensief verder verdiepen in een bepaalde techniek. Maar, alles moet een begin hebben, een eerste keer. Wij willen die kennismaking bieden, ook als het bij een eenmalige kennismaking blijft." Ook voor de kunstenaars is het volgens haar bevredigend 'als je de pret bij iemand ziet', en misschien slaat de vonk wel over van een bepaalde techniek. "Voor alle duidelijkheid, mensen kunnen zoals altijd gewoon naar de tentoonstelling komen kijken, in alle vrijblijvendheid en zonder zelf iets te doen.”