Categorieën

Service

Bibliotheek versterkt rol in Nieuwland en Oost

Bibliotheek versterkt rol in Nieuwland en Oost
Uit

Bibliotheek versterkt rol in Nieuwland en Oost

  • Advertorial
  • 12-12-2023
  • Uit
Bibliotheek versterkt rol in Nieuwland en Oost

Uitleenhoek Korenbeurs


SCHIEDAM – De komende jaren gaat de Bibliotheek Schiedam in de wijken Oost en Nieuwland haar rol als maatschappelijke bibliotheek verder uitbreiden, samen met partners uit de stad en via de Bibliotheek op School op de diverse (basis)scholen.

In december gaat de Bibliotheek Schiedam het reserveren, ophalen en terugbrengen van boeken voor de wijken Oost en Nieuwland concentreren in haar hoofdvestiging de Korenbeurs aan de Lange Haven 145.

Voor Nieuwland is het uitleenpunt in de Kansenfabriek (De Meesterstraat 40A) tot en met 20 december geopend. Leden uit Oost kunnen bij de Singel24 (bereikbaar via de Marconistraat) terecht tot en met vrijdag 22 december voor het terugbrengen van de boeken. 

Concentratie op ‘gezinsaanpak’ en ‘participatie’

In de wijken Oost en Nieuwland is extra behoefte aan ondersteuning bij taal, digitale vaardigheden, educatie en participatie. De Bibliotheek Schiedam zal samen met partners uit de stad als maatschappelijke bibliotheek nog meer maatwerk aanbieden, zodat de wijkbewoners worden ondersteund bij deze thema’s. Denk bijvoorbeeld aan taalcafés, het organiseren van meertalige voorleessessies, activiteiten rondom het thema ‘gezinsaanpak’ en een mobiel IDO-punt. 

Voor zowel Oost als Nieuwland zal de bibliotheek de ondersteuning van de Brede School Academie (BSA) Schiedam intensiveren en dat geldt ook voor de samenwerking met Dock. In beiden wijken staan de gezinsaanpak en ondersteuning rondom basisvaardigheden op de agenda, waarbij je kunt denken aan projecten waarbij praktische ondersteuning van de jeugd en/of ouders centraal staan. Dit gaan we in de toekomst verder ontwikkelen. 

Ondersteuning onderwijs

Bovendien blijft de bibliotheek met boeken in de wijk aanwezig, want in Schiedam zijn er maar liefst 26 basisscholen die de Bibliotheek op School hebben. Ook bieden we op Schiedamse VO-scholen onze expertise op het gebied van educatie en leesbevordering aan.

Soepele inlevertermijn

Ondanks de wijziging blijft de Bibliotheek Schiedam een goed bereikbare bibliotheek, volgens de cijfers van het CBS. De gemiddelde Nederlander moet zo'n twee kilometer reizen om bij een bibliotheek terecht te komen, voor de Schiedammer is dat nog altijd minder. Bovendien is de Korenbeurs zeven dagen per week geopend voor alle Schiedammers; van 10.00 tot 17.00 uur en op donderdag zelfs tot 20.00 uur.

Voor het terugbrengen van geleende boeken gaat de bibliotheek tot en met eind januari 2024 soepeler om met de inlevertermijn voor de leden uit Oost en Nieuwland. Daarna gelden de normale spelregels weer. Boeken kunnen in de Korenbeurs of één van onze andere drie locaties ingeleverd worden. De Bibliotheek Schiedam hoopt dat de inwoners van Oost en Nieuwland hun weg naar de historische Korenbeurs snel zullen vinden.