Categorieën

Service

Bijzondere laatste dienst voor wachtcommandant Rudy Büchner

Bijzondere laatste dienst voor wachtcommandant Rudy Büchner
112

Bijzondere laatste dienst voor wachtcommandant Rudy Büchner

  • Redactie/Flashphoto
  • 26-05-2021
  • 112
Bijzondere laatste dienst voor wachtcommandant Rudy Büchner

Fotografie: FlashphotoNL

SCHIEDAM - Wachtcommandant Rudy Büchner van de brandweer Schiedam beleeft vandaag een bijzondere laatste dienst als bevelvoerder in de beroepsploeg. Na 35 jaar bij de brandweer gewerkt te hebben gaat hij met vervroegd pensioen.

Büchner is sinds september 1986 werkzaam bij de brandweer Schiedam en dit jaar stopt dat avontuur. Althans, als beroepsbrandweerman. Helemaal afscheid nemen van de brandweer gebeurt niet; Rudy blijft namelijk actief als vrijwilliger bij de kazerne Schiedam en is ook nog actief als instructeur.

Woensdagochtend kort na 07.00 uur is er een hoop herrie in de straat waar Büchner woont. Zijn ploeg komt hem thuis ophalen in een oude brandweerauto en in de kleding van vroeger. Met zwaailicht en sirene komt de Austin A350 uit 1951 de straat ingereden. Nadat ook Rudy het oude bluspak van vroeger heeft aangetrokken gaat de ploeg via een kleine omweg en een korte rit door de stad naar de kazerne om de laatste dienst aan te vangen. Bij de kazerne staat wordt Büchner opgevangen door de afgaande ploeg.

De afgelopen jaren heeft Rudy veel grote en bijzondere incidenten meegemaakt. Een tweetal recente grote incidenten waren onder andere twee zeer grote branden op vrijwel hetzelfde stukje; de Nieuw-Mathenesserstraat op de grens van Schiedam en Rotterdam. Op 26 februari 2019 brandde daar een enorme loods volledig uit. Rudy was daar als bevelvoerder met zijn ploeg als eerste ter plaatse. Aan het einde van datzelfde jaar, op 20 december 2019, brak er tegenover de plek waar deze loods stond een enorme brand uit in een legale hennepkwekerij. Opnieuw was het de dienst van bevelvoerder Rudy die daar als eerste met de eerste tankautospuit ter plaatse kwam.

In het kader van zijn afscheid hebben zijn collega's deze plek omgedoopt tot ‘Büchnerplein. Vanwege een gebruikte bijnaam bij de brandweer moest Rudy ‘zijn’ bord redden in een Supermanpak. Met behulp van de hoogwerker moest hij het bord veilig naar beneden halen.