Bram Klaassen: Besolar verdient doorstart
- Redactie
- 17-05-2025
- Bedrijven nieuws

De winkel van Besolar in de Hof van Spaland blijft voorlopig open; foto: Liesbeth van Duijn
SCHIEDAM - De belangrijkste legger van zonnepanelen op Schiedamse daken heeft het af moeten leggen tegen maatschappelijke ontwikkelingen, en met name de politieke wispelturigheid. De verkoop van zonnepanelen lag de afgelopen maanden bij Besolar negentig procent lager dan anderhalf jaar geleden.
Dat stelt Bram Klaassen, samen met Wybren van der Linden oprichter van Besolar. Het bedrijf werd afgelopen week door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd door de eigenaren zelf. Vier werkmaatschappijen sloten de boeken. Daarmee is het eind verhaal voor het bedrijf dat ‘zo’n beetje de helft van alle zonnepanelen in Schiedam-Noord op de daken heeft gelegd’.
“Jammer, maar het is niet gelukt”, stelt Klaassen in een reactie. “We hebben het echt geprobeerd.” Dat proberen was met name het aan de man brengen van thuisbatterijen. Dat liep volgens Klaassen best goed, ‘maar toch niet snel genoeg’. “Afgelopen maand kwam driekwart van onze omzet uit warmtepompen.” Genoeg was het niet. “Er moest geld bij. En dat kan je een poosje volhouden, maar niet heel lang.”
Besolar had de afgelopen tijd al van alles uit de kast getrokken. Saneren - van een tachtig naar ruim veertig man personeel, van twintig naar elf winkels - en een zoektocht naar nieuwe investeerders. Sinds oktober vorig jaar was dat proces aan de gang. Maar het lukte niet om nieuw kapitaal aan te trekken.
Want de hele markt kampt met hetzelfde probleem: er worden veel minder zonnepanelen verkocht, en nog niet genoeg thuisbatterijen. Tussen de terugval van de panelen en de opkomst van de batterijen richtte Besolar zich ook op de plaatsing van warmtepompen. “Daar hebben we flink op ingezet en in geïnvesteerd. We hebben er op Vijfsluizen zelfs een academie voor gebouwd.” Daar zijn acht man opgeleid.
“Maar het wordt wel heel ingewikkeld gemaakt door de overheid.” De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd, de verplichte hybride warmtepomp werd toch niet verplicht. “Vervelend, als tijdens de wedstrijd de spelregels worden veranderd”, vindt Klaassen. Dat de politiek in zijn duurzaamheidsbeleid soms meer op een achtbaan lijkt dan duurzaam beleid organiseert is vervelend. “En nog vervelender is dat voor een knoop wordt doorgehakt, een besluit eerst nog heel lang vooruit geschoven wordt”, aldus de ondernemer.
Nu het faillissement, waarmee Klaassen de zeggenschap over Besolar definitief kwijt is. Het is nu aan de curator om te kijken wat er nodig en mogelijk is. “De eerste dag al hebben zich meerdere grotere clubs bij hem gemeld met interesse.” Met grote clubs bedoelt Klaassen investeerders, ‘geen kleinere concurrenten’, maar bedrijven met mogelijkheden. De winkels blijven vooralsnog open.
“Het zou zo jammer zijn als het team uit elkaar valt.” Allicht vanwege de werkgelegenheid voor de werknemers. Maar ook omdat de kennis en kunde die in het bedrijf besloten liggen, in de nabije toekomst hard nodig zijn, zo verwacht Klaassen. Want de verdere doorbraak van de thuisbatterij gaat er volgens hem echt komen. En dan is dat vakmanschap hard nodig. "Denk ook aan de verkopers, die wisten hoe ze technische vragen van de klant moesten beantwoorden." Het was niet dat Besolar zijn werk niet goed deed, dat het bedrijf de das om deed. “We hadden kregen een 9,6 voor ons werk. De klanttevredenheid was groot.”
Klaassen is nog altijd tevreden dat Besolar, toen de financiële problemen toenamen, geen aanbetalingen is gaan vragen aan klanten, zoals veel andere bedrijven wel deden. In een faillissement zijn die aanbetalingen waardeloos geworden. “Dus klanten gaan bij ons nu niet het schip in. Ik wilde dat per se niet.” Een andere punt van belang in deze context: Besolar is aangesloten bij het garantiefonds SGZE, dat nu de verplichtingen uit de verleende garantie overneemt.
De afgelopen dagen waren hectisch voor Klaassen. “Ik ben ondernemer sinds mijn achttiende, ben nu 42, en heb nog nooit een faillissement meegemaakt.” De telefoon stond roodgloeiend, maar de ervaring nu is toch dat de medewerkers en omgeving ‘het goed oppakken’. “Mensen begrijpen wat ons is overkomen. Dit faillissement valt goed uit te leggen.”
Dat maakt het niet minder triest, ook voor de belangrijkste eigenaar van Besolar, Koolen Industries. Dat bedrijf kocht in 2020 een meerderheidsbelang in de Schiedamse onderneming en maakte de forse groei in mensen en winkels en andere middelen mogelijk. Kees Koolen, ook wel de Elon Musk van de polder genoemd, maakte fortuin met investeringen in Booking en Uber toen deze bedrijven de kinderschoenen nog maar net ontgroeid waren en investeerde in een flink scala aan duurzame bedrijven. Bon Go Solar en Novavolt, die ook zonnepanelen plaatsten, gingen al eerder failliet. Datzelfde overkwam Smart Grid, dat in batterijen zat. Al met al verloor Koolen vele miljoenen.
Klaassen heeft nog geen idee van zijn toekomst. Hij gaat eerst in alle rust de ervaringen van de laatste tijd verwerken. Boos is hij niet, daarvoor heeft hij de afgelopen tijd te veel meegemaakt. Maar hij had het zo graag anders zien lopen. Tenslotte zijn we allemaal gebaat bij de energietransitie.