Categorieën

Service

Brandersfeesten gaan door

Brandersfeesten gaan door
Uit

Brandersfeesten gaan door

  • Redactie
  • 30-08-2022
  • Uit
Brandersfeesten gaan door

De Brandersfeesten trekken altijd veel publiek; foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Gemeente en stichting Branderfeesten hebben overeenstemming bereikt over de organisatie van de feesten, over een kleine maand. De stichting was er tot dusver niet in geslaagd een veiligheidsplan voor de Brandersfeesten in te dienen.

In het laatste weekend van september vinden voor het eerst in drie jaar de Brandersfeesten weer plaats in de binnenstad van Schiedam. De edities van 2020 en 2021 konden vanwege Corona niet doorgaan. Voor dit jaar staat het evenement wel weer op de agenda, al was het nog even spannend. Wethouder Frans Hamerslag en Remy Reurling, voorzitter van de stichting Brandersfeesten, zijn blij samen tot een oplossing te zijn gekomen.

Vanaf begin dit jaar hebben de gemeente Schiedam en de stichting Brandersfeesten intensief met elkaar overlegd over de Brandersfeesten van 2022. De gemeente Schiedam heeft in het overleg als voorwaarde gesteld het evenement te houden onder dezelfde afspraken als tijdens voorgaande edities. Toen diende de stichting Brandersfeesten één overkoepelende evenementenvergunningaanvraag in, waarin ook de activiteiten van de deelnemende horecaondernemers waren opgenomen.

Voorzitter Remy Reurling van de stichting Brandersfeesten: “De organisatie van evenementen is een steeds grotere uitdaging. Met name het veiligheidsaspect bij de Brandersfeesten was voor ons een grote zorg. Als stichting richten we ons nu op het organiseren van de losse afgebakende onderdelen. Dit betekende dat we geen overkoepelend veiligheidsplan aan de gemeente konden bieden.”

Een evenement dat in één weekend honderdduizenden mensen naar de Schiedamse binnenstad trekt, vraagt niet alleen om een goede organisatie van de grote programmaonderdelen, maar ook om een gedegen veiligheidsplan en een goede overkoepelende coördinatie samen met handhaving, politie en brandweer. Zoals elk jaar sluiten immers veel horecaondernemers zich aan bij de Brandersfeesten met eigen, kleinere evenementen. Die moesten door het ontbreken van coördinatie van veiligheid en organisatie nu elk hun eigen vergunning aanvragen.

Wethouder Frans Hamerslag: “We vinden het belangrijk dat de Brandersfeesten dit jaar weer kunnen zorgen voor een bruisende binnenstad in het laatste weekend van september. Toen de stichting Brandersfeesten kortgeleden definitief aangaf geen kans te zien om een overkoepelende rol te spelen, zijn we met elkaar om tafel gegaan, want de veiligheid moet goed geregeld zijn. We hebben als gemeente aangeboden deze keer de coördinatie van de onderdelen op veiligheid en het daarbij behorende veiligheidsplan te verzorgen. Gelukkig is er nu voor al die Schiedammers die zich op de Brandersfeesten verheugen zekerheid dat het doorgaat. Dat is ook goed nieuws voor alle actieve (horeca)ondernemers en andere partijen die samen druk bezig zijn met de voorbereidingen voor deze speciale editie.”

De gemeente gaat direct na de editie van dit jaar met het bestuur en de organisatoren in overleg om te bespreken op welke wijze de Brandersfeesten vanaf volgend jaar kunnen worden georganiseerd.

De raadsfractie Alles voor Schiedam stelde onlangs vragen aan B&W over de voortgang van het vergunningsverleningsproces. Zie dit artikel.