Categorieën

Service

Brass22 - geen eetzaal - is open!

Brass22 - geen eetzaal - is open!
Gezond

Brass22 - geen eetzaal - is open!

  • Redactie
  • 04-04-2023
  • Gezond
Brass22 - geen eetzaal - is open!

SCHIEDAM - Brass22 heet de nieuwe brasserie van Harg-Spaland. Nieuwe aanpak, nieuwe inrichting, nieuwe naam - en ja, het werk vergde wat langer dan gedacht, 'maar Brass23 bekt niet zo lekker'.

Minder kantine of eetzaal, meer horecasfeer, meer warmte. Dat is het verschil tussen de eetgelegenheid voor bewoners en anderen in het zorgcentrum van de Frankelandgroep voorheen en voortaan. 

Het begon er eigenlijk mee dat Arno Geerlings werd gevraagd hoe het anders kon rond de maaltijden in Harg-Spaland. Hij is er het hoofd Voeding en hij zag zijn kans schoon: als we het anders gaan doen, wil ik ook een andere inrichting. Juist, ja, minder gele en rode stoelen, minder eetzaal. 

De vraag was of het warme eten in de avond geconcentreerd kon worden. Meer en meer nieuwe bewoners van het zorgcentrum, en de omwonenden in de 'aanleunwoningen' van Meerzicht en Groenzicht, kozen de laatste tijd al voor de avond als moment van warm eten. Van oudsher gold er in Harg-Spaland, net als in de meeste andere zorgcentra, nog de gewoonte om 's middags warm te eten. In het huis werden voor de verbouwing beide mogelijkheden geboden. 

Maar het zat de gang van zaken een beetje in de weg, schetst Geerlings. Als de bewoners aan het eten gingen, legde dat eigenlijk andere activiteiten stil. "We willen dat het hier een plek is waar alle bewoners de hele dag met hun bezoek terechtkunnen." 

Jacqueline van Saus, sub-hoofd Horeca van Harg-Spaland legt uit dat het zodoende nogal schakelen was voor de bewoners. Want gaande de verbouwing, die in januari begon, werd de warme maaltijd rond lunchtijd geserveerd in de verschillende huiskamers of rondgebracht. Vanaf nu - of eigenlijk morgen, als Brass22 feestelijk wordt geopend met de bewoners - is het weer in de avond warm eten. Ook al is er de mogelijkheid voor de verstokte warme lunchers om te blijven doen zoals ze misschien al een lang leven doen, zo fluister Geerling in.

Negentig plaatsen zijn er in Brass22, op 83 bewoners van Harg-Spaland, die echter lang niet allemaal beneden zullen eten. Er zijn immers ook gesloten afdelingen. Geerlings heeft gepland op een vaste bezetting van ruim zestig mee-eters per avond. 

Vanmiddag mocht het personeel en de vrijwilligers van Harg-Spaland kennismaken met de ruimte. De 'het-is-mooi-gewordens' waren niet van de lucht. Dat mag ook wel, er is veel energie van Geerlings en Van Saus in gaan zitten. "Ik denk dat we een jaar geleden de meubels al hebben besteld." Aannemers, in dit geval Van der Lugt uit Vlaardingen, zijn druk-bezet, dus dat zorgde voor enig uitstel. Interieurontwerpers maakten een plan, bijvoorbeeld ook voor het licht, en de twee van Harg-Spaland weken daar soms net weer zo vrolijk vanaf. Er werd een zaal bij het geheel getrokken, zodat er een soort lounge/bibliotheek bij de brasserie is gekomen, voor het natafelen. Met een kleine groep medewerkers van een man/vrouw of acht worden voortaan in Brass22 de maaltijden klaargemaakt en geserveerd. 

De bingo en de muziek gaan naar een andere zaal, voorheen vooral in gebruik als kapel en rouwcentrum. Een kapel blijft het, het eerbetoon aan overledenen vindt nu in de rouwcentra in de stad plaats. Brass22 gaat voortaan vooral om eten, en ontmoeten natuurlijk. In een warme omgeving, waar bewoners, omwonenden en bezoekers tot een uur of zeven, half acht terechtkunnen.

Frankelandgroep

Sint Liduinastraat 10, Schiedam

Meer over Frankelandgroep →