Categorie├źn

Service

Medewerker HAP besmet in Vaartland

Medewerker HAP besmet in Vaartland
Gezond

Medewerker HAP besmet in Vaartland

  • Redactie
  • 10-03-2021
  • Gezond
Medewerker HAP besmet in Vaartland

SCHIEDAM – Het stond er van de week klip en klaar: “Het Jacobs Gasthuis is gesloten vanwege een positief geteste medewerker van het mobiele prikteam.”

Er is ook geen woord aan gelogen. En toch is de realiteit ‘precies omgekeerd’, zoals bestuurder Mariëtte Glim van de Huisartsenpost Schievliet het zegt.

De medewerker – het was een vrouw – van de huisartsenpost in kwestie was afgelopen donderdag actief om bewoners van het Jacobs Gasthuis in te enten en testte vrijdag positief. Reden voor de Frankelandgroep om het zorgcentrum aan de Burgemeester Knappertlaan te sluiten en bewoners en medewerkers te gaan testen.

Maar de bewuste medewerkster van de HAP was donderdag niet voor het eerst actief in het mobiele prikteam dat door de verenigde huisartsen van de regio in het leven is geroepen om de bewoners in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de gehandicapteninstellingen – die anderszins recent nog geen prik kregen – te vaccineren. Vorige week maandag prikte ze in Vaartland in Vlaardingen. En laat precies daar de afgelopen tijd weer een uitbraak van Corona-infecties zijn.

Naar verluidt toonde een man verkoudheidsverschijnselen, maar werden deze toegeschreven aan zijn COPD. De man is later met een positieve Coronatest opgenomen in het ziekenhuis. Zeven bewoners van Vaartland hebben volgens de Frankelandgroep het virus opgelopen; één van hen is overleden.

Glim bevestigt het feit dat haar collega de Coronabesmetting in Vaartland heeft opgedaan. “De GGD heeft onderzoek gedaan en kwam ook tot deze conclusie.”

Het belangrijkste is volgens haar dat de besmetting snel is geconstateerd en is opgetreden. Maar de HAP-bestuurster stelt ook dat de collega, en ook anderen, ‘behoorlijk zitten’ met de indruk die is ontstaan dat zij hun werk niet goed of onvoorzichtig hebben gedaan. Dat was ook de teneur van de reacties op sociale media op het nieuws van het sluiten van het Jacobs Gasthuis afgelopen maandag. Nooit fijn voor een professional.

De andere zorg van Glim en andere betrokkenen ging uit naar voorkoming van verspreiding van het virus. Bijvoorbeeld onder de medewerkers van de HAP, de hard nodig zijn in deze dagen. En natuurlijk onder de ouderen en gehandicapten die zij proberen te beschermen.

Glim stelt dat het ‘rondje’ langs de zorgcentra in de regio’s Westland, Schieland en Delfland, het bedieningsgebied van Schievliet, is afgerond. Zo’n twintig medewerkers hebben in 85 huizen ongeveer zeventienhonderd mensen ingeënt. Voor de eerste keer. Over enkele weken volgt waarschijnlijk eenzelfde ronde.

En het goede nieuws is dat bij de mensen van de HAP en in het Jacobs Gasthuis, die afgelopen dagen allemaal zijn getest, geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Het zorgcentrum is vanaf vandaag ook weer opengesteld voor bezoek. Dat kunnen binnenkort ook twee mensen tegelijk zijn.