Categorieën

Service

François Haverschmidt blijft langer open

François Haverschmidt blijft langer open
Wonen

François Haverschmidt blijft langer open

  • Redactie
  • 26-03-2016
  • Wonen
François Haverschmidt blijft langer open

SCHIEDAM - Zorgcentrum François Haverschmidt blijft langer open. Het tehuis voor ouderen en zorgbehoevenden sluit niet voor 2021. Dat heeft locatiemanager Frans Touw laten weten in gesprek met Pop Up Tv.

In het najaar van 2013 maakte de Argos Zorggroep, waarvan François Haverschmidt onderdeel is, bekend het tehuis binnen enkele jaren te sluiten. Gestuurd werd op 2017, 2018.

Aanleiding voor dat toenmalige besluit was het feit dat Nederland, de rijksoverheid, minder geld over heeft voor de ouderenzorg. Van oudsher kent ons land zorgcentra ('bejaardenhuizen') zoals ook François Haverschmidt, en verpleeghuizen. Omdat de budgetten voor de ouderenzorg steeds meer gaan richting de zorg voor de meest zieke en behoeftige mensen, blijft er geen ruimte over om ook bewoners die minder zorg nodig hebben, onderdak te blijven bieden. Dat leidde tot het besluit tot sluiting van François Haverschmidt. In algemene termen: zorgcentra worden steeds meer verpleeghuizen.

Nu constateert Touw echter dat er veel vraag is naar juist die 'zwaardere' zorg. François Haverschmidt is in de loop der jaren steeds meer verpleeghuiszorg gaan leveren. In jargon tegenwoordig: zorg aan mensen die behoefte hebben aan een zwaarder zorgzwaartepakket (zzp). De bewoners van het huis aan de Willem de Zwijgerlaan worden ouder en krijgen behoefte aan meer zorg, en ook de behoefte aan deze verpleging door mensen van buiten blijkt groter dan gedacht.

Daarom is nu het besluit genomen om François Haverschmidt in ieder geval tot 2021 open te houden. Oook heeft het huis nieuwe initiatieven genomen: er is een unit gekomen voor palliatieve zorg in de laatste levensfase en mensen die een behandeling ondergaan tegen kanker en tijdelijk niet thuis kunnen wonen, kunnen ook bij François Haverschmidt terecht. Voor deze twee soorten patiënten/bewoners zijn in totaal vijf plekken ingericht. Het huis - 'we zitten vol' - kent 85 vaste bewoners.

 


X