Categorieën

Service

BTV begint procedure tegen vliegveld Zestienhoven

BTV begint procedure tegen vliegveld Zestienhoven
Nieuws

BTV begint procedure tegen vliegveld Zestienhoven

  • Redactie
  • 19-04-2023
  • Nieuws
BTV begint procedure tegen vliegveld Zestienhoven

SCHIEDAM - De Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) wil dat het kabinet zich aan de wet gaat houden. Dat is nu volgens de bezorgde omwonenden van het Rotterdamse vliegveld niet het geval, omdat minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, nog altijd toestaat dat het vliegveld zonder milieuvergunning opereert.

Kortgeleden besloot het kabinet het ontbreken van een Natuurbeschermingswetvergunning van het Rotterdamse vliegveld niet te handhaven, zo stelt de BTV. "Zestienhoven werkt al vele jaren zonder zo'n vergunning, dat dus in strijd is met de wet. Feitelijk zou het ontbreken van zo'n vergunning moeten leiden tot sluiting of forse inkrimping van het vliegveld." Zo gaat het immers overal waar vergunningen nodig zijn om iets te realiseren. Tenminste: bijna overal, aldus de BTV. "Geen bouwvergunning? Dan niet bouwen of anders kan worden overgegaan tot afbreken van een bouwwerk. Waarom dat voor een vliegveld anders is, is de BTV een raadsel. Een raadsel dat ook niet wordt opgelost door de regering."

De minister stelt volgens de BTV al een paar jaar dat er uitzicht is op een milieuvergunning voor de luchthaven. "Maar tot op de dag van vandaag wil ze geen datum noemen." Dat is voor de BTV onaanvaardbaar en daarom staat de vereniging, samen met Mobilisation for the Environment (MOB), naar de rechter. Met die juridische procedure beogen zij de minister te dwingen tot handhaving van de ontbrekende vergunning. "Of direct met een voor beroep vatbare vergunning te komen."

De twee organisaties zijn het zat dat er blijkbaar geen recht geldt waar het de milieubelasting van het vliegveld betreft. "De rechteloosheid van de omwonenden en de natuur is wat de BTV en MOB betreft niet meer te tolereren."