Categorieën

Service

Burgemeester Lamers helpt de horeca met ruimere terrassen

Burgemeester Lamers helpt de horeca met ruimere terrassen
Nieuws

Burgemeester Lamers helpt de horeca met ruimere terrassen

  • Kor Kegel
  • 14-05-2020
  • Nieuws
Burgemeester Lamers helpt de horeca met ruimere terrassen

Cor Lamers stelt met de exploitanten de criteria op. Foto: Jan van der Ploeg

SCHIEDAM – Burgemeester Cor Lamers is bereid om mee te werken aan tijdelijke verruiming van de terrassen waar dat fysiek mogelijk is. De gemeente is hierover in overleg getreden met de Schiedamse horeca. 

In Schiedam pleitte winkelstraatmanager Ben Dubbeldam tien dagen geleden voor extra grote terrassen, waar publiek en personeel niet alleen op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen blijven, maar waarmee de horeca-exploitanten ook de mogelijkheid krijgen hun inkomstenderving tijdens de coronamaatregelen enigszins te compenseren. 

Dubbeldam stelde voor niet al te moeilijk te doen over het vergunnen van de ruimere terrassen. Eergisteren meldde het overheids- en ambtenarenvakblad Binnenlands Bestuur dat in de vier grote steden inderdaad stappen worden gezet om supergrote ‘coronaterrassen’ mogelijk te maken, waarbij de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema opmerkte dat de regelgeving niet te veel poespas moet opleveren.  

Vandaag werd op de lijst van brieven aan de gemeenteraad de negende update van Lamers over de aanpak van de coronacrisis in Schiedam geplaatst. Hierin wijst de burgemeester erop dat de regierol voor de heropening van cafés, restaurants en terrassen bij de gemeente ligt. Daarom is er overleg met de afdeling Schiedam van de Koninklijke Horeca Nederland en ook met individuele horecaondernemers. “De gemeente is bereid om mee te werken aan tijdelijke verruiming van de terrassen daar waar dat fysiek mogelijk is”, schrijft Lamers. “Er komt een set aan criteria die in onderling overleg wordt vastgesteld.”  

Burgemeester Lamers meldt over de beperkte weekmarkt die vrijdag 8 mei werd gehouden op het Land van Belofte en het Stadserf goed is gevallen bij de bezoekers en de marktkooplieden. De markt was coronaproof: eenrichtingverkeer en brede doorgangen zodat de bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen blijven. In die eerste fase was er alleen een versmarkt (food) inclusief bloemen. “Naar aanleiding van de bevindingen zal de opstelling van de markt geoptimaliseerd worden. Ook wordt naar aanleiding van de bevindingen met de versmarkt bezien of en wanneer een gefaseerde uitbouw met de non-foodsector mogelijk is”, zegt Lamers.  

Hij laat weten dat de gemeentelijke afdeling economische zaken en het team Toezicht & Handhaving in gesprek gaat met de winkeliersverenigingen om de anderhalve meterafstand en de doorstroming in de winkelcentra te waarborgen. Met name wordt daar in Hof van Spaland en de Passage op toegezien. “Daarbij wordt ook gekeken naar winkeluitstallingen die mogelijk een belemmering geven”, aldus Lamers.  

Hij meldt dat het Stedelijk Museum Schiedam landelijk de aandacht trekt met troostkunst. Het museum vroeg lokale kunstenaars troostkunst te maken en verspreidt de werken op posters en ansichtkaarten. Het museum opent Tweede Pinksterdag de deuren voor bezoekers die gereserveerd hebben. 

De gezamenlijke theaters in Zuid-Holland hebben zich inmiddels tot de provincie gericht voor financiële steun tijdens de coronacrisis. Theater aan de Schie speelde daarbij een initiërende rol. Lamers: “Daarnaast blijft de culturele sector op alternatieve wijze actief in Schiedam. Naast alle annuleringen is er in deze coronatijd ook een nieuw cultureel evenement van start gegaan: de Schiedamse poetry slam.” 
De finale daarvan is vandaag.