Categorieën

Service

Burgemeester onthult speciale tegel voor straatnamenapp

Burgemeester onthult speciale tegel voor straatnamenapp
Nieuws

Burgemeester onthult speciale tegel voor straatnamenapp

  • Redactie
  • 16-12-2021
  • Nieuws
Burgemeester onthult speciale tegel voor straatnamenapp

Na Rotterdam en Delft is Schiedam de derde gemeente met een straatnamenapp


SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers onthult op morgenmiddag op de Dam bij de Beursbrug een speciale tegel met een QR-code die toegang geeft tot de gloednieuwe app Straatnamen van Schiedam. De plek is niet toevallig gekozen, hier begon bijna 800 jaar geleden Schiedam.

Na Rotterdam en Delft is Schiedam de derde gemeente met een straatnamenapp. Wie deze app binnenhaalt via Play Store of App Store en installeert op de eigen telefoon, kan leren over de oorsprong, herkomst en ligging van namen in de openbare ruimte binnen de gemeente. De app bevat 1.100 namen, waarvan er honderd niet meer in gebruik zijn. Er zijn veel verwijzingen naar beroepen, de jeneverindustrie en polders, maar ook naar distillateurs, bestuurders, of de stadsheilige Liedewij. Op de tegel zijn nog drie andere QR-codes opgenomen die toegang geven tot heel veel historische informatie over Schiedam en Schiedammers: schiedamopdekaart.nl, archief.schiedam.nl en Schiedam 1598.

Burgemeester Lamers is blij met dit initiatief van het Gemeentearchief Schiedam: “Wie in onze stad om zich heen kijkt, ziet al veel van onze rijke historie. Maar wie even stilstaat bij deze tegel, kan op een leuke en snelle manier ook meer over de achtergronden van de namen van lanen, wegen, straten, bruggen, tunnels etcetera te weten komen, en daarmee over de geschiedenis van de plek waar de gebruiker van de app staat. De locatie van de tegel toont dat ook al aan: op deze plek begon de geschiedenis van wat in 1275 de stad Schiedam zou worden. Zo ligt de geschiedenis letterlijk op straat.”