Categorieën

Service

Café voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Café voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel
Nieuws

Café voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

  • Advertorial
  • 17-04-2023
  • Nieuws
Café voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

SCHIEDAM - Speciaal voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) start op vrijdag 28 april het NAH-café in de vestiging De Nieuwe Harg van de Bibliotheek Schiedam. Het NAH-café is open tussen half elf en twaalf uur. Onder het genot van een kop koffie en/of thee kunnen lotgenoten praten over hun ervaringen en wat hun zoal bezighoudt.

Je bent welkom met je partner, mantelzorgers en/of naasten. Afhankelijk van wat ons bezighoudt, kunnen thema's worden behandeld. Eventueel nodigen we een deskundige spreker uit. Niet aangeboren hersenletsel is letsel dat ontstaat na de geboorte. Dit letsel kan diverse oorzaken hebben, zoals een ongeluk in het verkeer of een zogenaamd CVA (Cerebro Vasculair Accident). Dit wordt in de volksmond ook wel een beroerte genoemd. Ook bepaalde virussen, zoals het virus dat de koortslip veroorzaakt, kan hersenschade veroorzaken.

Thuis worden de gevolgen van hersenletsel pas duidelijk. Letsel heeft vaak een grote impact op de persoon zelf, maar ook op zijn omgeving. Overprikkeling en hieruit voortkomende (chronische) vermoeidheid zijn vaak gehoorde klachten. Ook partners her- en erkennen elkaar soms niet meer. Hierdoor voelt de getroffenen zich alleen staan, maar ook de ander voelt dit. Men gaat op zoek naar antwoorden en erkenning van de onzichtbare gevolgen. Praten kan helpen. Door te praten en met elkaar van gedachten te wisselen hierover, kom je dichter bij elkaar. De initiatiefnemers voor dit NAH-café zijn Pia Nijssen, Laura Kroes en Herman Moor. Zij zijn ervaringsdeskundigen en worden in de gelegenheid gesteld door de Bibliotheek Schiedam, in samenwerking met Hersenletsel.nl, om iedere laatste vrijdag van de maand het NAH-café te houden.

Parkeren naast de deur is gratis. Tevens zijn er parkeervakken voor mensen met een lichamelijke beperking. De ruimte is gelijkvloers, dus toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De organisatoren en vrijwilligers, ervaringsdeskundige, kijken ernaar uit lotgenoten met NAH te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Ze nodigen ze daarom uit gezellig langs te komen bij de Nieuwe Harg, Hargplein 116 te Schiedam.

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →